Jesse Klaver: 'Kabinet koop IC-apparaten op die Amerikanen niet meer willen'
- Nieuws
- Jesse Klaver: 'Kabinet koop IC-apparaten op die Amerikanen niet meer willen'
Met verbazing heeft Jesse Klaver kennisgenomen van het besluit van de Amerikaanse overheid met Philips om de levering van beademingsapparatuur stop te zetten. Maar dat biedt juist de kans voor Nederland om hiervan per direct te profiteren, bepleit de GroenLinks-fractievoorzitter.
Video niet beschikbaar
"Koop die IC-apparaten nu van Philips op. Dat is ook nog een Nederlands bedrijf. En als je overcapaciteit hebt in ons land, dan kan je altijd de boel nog doorverkopen. Maar nu handelen, is dan ook mijn advies aan het kabinet."
Het in medische apparatuur gespecialiseerde Nederlandse elektronica-concern heeft inmiddels 12.300 van de gevraagde 43.000 apparaten geleverd, maar de rest van de IC-machines wil de regering van Trump niet hebben. Philips-topman Van Houten heeft het besluit in een persbericht gemeld. Van Houten lijkt hierdoor verrast. De motivering achter dit besluit is nog onduidelijk.
In april ondertekende Philips dit mega-contract met de Amerikaanse overheid. De beademingsapparatuur was vooral bedoeld voor corona-patiënten op de IC-afdeling in de VS. Van Houten wijst erop in het persbericht van vanochtend dat Philips flink heeft moeten investeren om de apparaten te kunnen leveren.
GroenLinks wil crisisinkomen van 1050 euro
GroenLinks maakt zich sterk voor een Corona-steun-pakket plan waarin mensen die nu werkloos raken door de Covid-crisis, een tijdelijk basisinkomen tot 1 juli 2021 krijgen van 1050 euro. Klaver wijst op '220.000 mensen' die straks geen recht hebben op inkomen. Deze groep zou dan in aanmerkingen moeten komen voor een crisisinkomen. "We organiseren een grote nederlaag voor ons als samenleving."
Waar de coalitiepartijen vol lof reageerden op de afgelopen vrijdag gepresenteerde derde nieuwe coronasteunpakket van het kabinet, vindt Klaver de economische steunmaatregelen veel te schraal. GroenLinks-voorman wil per se dat de partner- en vermogenstoets voor zzp'ers van tafel gaan.
GroenLinks wil tenminste 1 miljard euro vrijmaken om mensen om te scholen voor nieuw werk in sectoren waar een tekort aan arbeidskrachten is: de zorg, het onderwijs, de bouw of de installatiebranche. Voor mensen in de bijstand vervallen de regels om zich per direct beschikbaar te houden voor een baan. Zij krijgen de gelegenheid om met behoud van hun uitkering een nieuwe opleiding of studie te gaan volgen.
"Dit geld is met name bedoeld om mensen om te scholen naar andere sectoren met meer perspectief." Om eraan toe te voegen: "Je wil dat mensen die overstap maken, naar bijvoorbeeld de zorg, politie, het onderwijs, de bouw en de ICT. Zonder inkomen kun je die omscholing niet betalen."
Gerichte BTW-verlaging
PVV-leider Geert Wilders zegt maandag in De Telegraaf dat hij de lage btw-belasting van 6 procent, tijdelijk op nul wil zetten. Jesse Klaver ziet veel meer in een ‘gerichte’ verlaging van deze 'verbruikersbelasting' in plaats van een generieke verlaging van de PVV.
"Ik wil dat juist gericht doen. Verlaag de btw voor gezonde producten, zoals groente en fruit en op het verduurzamen van je woning. De vorige crises hebben ons laten zien dat gezond leven heel belangrijk is. Deze aanpak werkt. De BTW-aanpak met de bouw heeft de vorige crisis ook enorm geholpen."
Jesse Klaver: 'Kabinet koop IC-apparaten op die Amerikanen niet meer willen'
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.