Binnenland
KRO-NCRV

Debat aardgaswinning: 'Bij beetje krachtige aardbeving stort mijn huis in'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat aardgaswinning: 'Bij beetje krachtige aardbeving stort mijn huis in'

Terwijl vandaag in de Tweede Kamer voor het eerst wordt gesproken over het eindrapport van de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen, staat het huis van Tamme Kamminga nog steeds op instorten. "Het enige wat ik zwart op wit heb is dat mijn huis niet veilig is. Dat is nog wel het meest pijnlijk", zegt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Groningers wachten al jaren

Kamminga wacht al vijf jaar op versteviging van zijn huis. Bij een aardbeving van 5 op de schaal van Richter kan deze instorten. En een aardbeving met deze kracht is niet ondenkbaar.

De schokkende verhalen uit de parlementaire enquête zijn voor hem niet nieuw. Toch raakt het hem weer als hij de harde conclusies leest. "Dit gaat over mij, dit gaat over ons. Wat doen ze ons aan." Hij vraagt zich af hoe mensen dit willens en wetens hebben gedaan. "Er is zó veel gas uit de grond gehaald, terwijl men wist dat dit niet veilig was."

Ereschuld

Volgens Commissaris van de Koning in Groningen, René Paas heeft Den Haag nu echt wat recht te zetten. "Die 30 miljard is een optelsom om te herstellen wat je in de loop van twee generaties scheef hebt laten groeien." Volgens hem is de 'ereschuld' waarover gesproken wordt, pas afgelost als niet alleen de schade wordt hersteld, maar als er ook investeringen voor de toekomst worden gedaan.

Quote

Een beter leven is hen afgenomen

René Paas

Groningse kinderen geven hun leven het laagste cijfer van Nederland. "Kinderen zijn opgegroeid met volwassenen met grote zorgen. Ze werden ziek van het huis waarin ze wonen. Een beter leven is hun afgenomen door types die alleen geld belangrijk vonden."

Toekomst

Paas wil dat een deel van het geld gebruikt wordt om dit leed recht te zetten. Zo moeten de wijken en buurten leefbaar worden en moet de toegang tot cultuur en sport worden verbetert. Ook moet er geïnvesteerd worden in werkgelegenheid zodat de kinderen van toen en nu een betere toekomst in de regio hebben.

Kabinetsval

Woensdagmiddag wordt in de Tweede Kamer voor het eerst gesproken over het inmiddels twee maanden oude eindrapport van de Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen. Ondanks de snoeiharde conclusies, verwacht Margriet Brandsma (schrijver van het boek De gaskolonie: van nationale bodemschat tot Groningse tragedie) niet dat het kabinet valt.

Quote

Normaal gesproken zou je zeggen: dit kabinet kan niet verder

Margriet Brandsma

"Normaal gesproken zou je zeggen: dit kabinet kan niet verder. Tegelijk is de nadrukkelijke wens van de Groningers: ga nu snel aan de slag. Dit kabinet naar huis sturen veroorzaakt alleen maar vertraging, dus ik verwacht niet dat dit nu gebeurt."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie