Binnenland
WNL

FNV-voorzitter over nieuwe pensioenwet: iedereen gaat erop vooruit

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-voorzitter over nieuwe pensioenwet: iedereen gaat erop vooruit

Jong en oud gaan er met de nieuwe pensioenwet op vooruit, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga bij Sven Op 1. “We zien dat iedereens pensioenverwachting waarschijnlijk straks bij de overstap op het nieuwe pensioenstelsel omhooggaat.”

Video niet beschikbaar

Na een flinke vertraging werd de uitgestelde pensioenwet gisteren ingediend bij de Tweede Kamer. De wet moet volgend jaar van kracht worden. Dan volgt er een transitieperiode, waarin de kans op indexering van pensioenen toeneemt. Op 1 januari 2027 gaat het stelsel dan daadwerkelijk in.

Dat iedereen erop vooruitgaat geldt alleen als het economisch gezien mee blijft zitten. “Als de dekkingsgraad (de graadmeter voor de financiële gezondheid van een pensioenfonds, red.) onder de 100 zakt is er een probleem, maar dat was er in het huidige stelsel ook”, legt Elzinga uit.

“De meeste fondsen zitten op dit moment weer in die veilige zone.” Dit komt mede door de gestegen rente. “Maar vanaf 95 procent kun je redelijk veilig over. Met de marge die er is kun je zelfs nog een solidariteitsreserve aanhouden om de komende jaren klappen op te vangen als het nodig is”, zegt Elzinga. “Het perspectief op verhoging wordt voor iedereen beter.”

Pensioengat?

En dus ook voor de veertigers tot zestigers. Voor deze leeftijdsgroep werd gevreesd dat zij te maken zouden krijgen met een pensioengat. In het nieuwe pensioenstelsel wordt namelijk de zogeheten doorsneesystematiek wordt afgeschaft. Die premie zorgt er op dit moment voor dat iedereen in het huidige stelsel pensioen opbouwt voor de totale pot, en uit die pot worden mensen die op dit moment met pensioen zijn betaald.

Dat betekent dat jongeren ook geld inleggen voor ouderen. In de nieuwe pensioenwet is dat anders: jongeren gaan voor zichzelf sparen. Dat betekent dat er een probleem zou kunnen ontstaan voor de leeftijdsgroep van mensen tussen de veertig en zestig. Zij hebben dan als jongere te weinig pensioen opgebouwd voor hun inleg, en op het moment dat zij voordeel hebben bij het huidige systeem, houdt het op te bestaan.

‘Hele andere manier van pensioen opbouwen’

“We gaan nu op een hele andere manier pensioen opbouwen”, legt Elzinga uit. “Allerlei berekeningen hebben twee jaar geleden laten zien, voordat we het pensioenakkoord hebben uitgewerkt in de eerste hoofdlijnen, dat eigenlijk alle leeftijdscohorten er met een overgang op het nieuwe voorstel wat op vooruit gaan.”

Hij benadrukt dat dit wel afhangt van pensioenfonds tot pensioenfonds. Als men er wel op achteruitgaat “moet er gecompenseerd worden”, zegt hij. “En dan moet er op een evenwichtige manier worden overgestapt van het oude naar het nieuwe pensioenstelsel.”

Ster advertentie
Ster advertentie