Binnenland
AVROTROS

Werkdruk in thuiszorg torenhoog door corona: 'We krijgen de roosters niet meer rond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werkdruk in thuiszorg torenhoog door corona: 'We krijgen de roosters niet meer rond'

De thuiszorg staat onder druk vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen in ons land. Door ziekteverzuim en wegblijvende mantelzorgers zijn de roosters niet meer rond te krijgen, en moet er soms zorg worden overgeslagen. Jan Minartz, voorzitter van branchevereniging SPOT, luidt in Stax&Toine de noodklok: "Wij zien echt dat er gaten in de zorg vallen, en dat kunnen wij niet compenseren met onze medewerkers."

Thuiszorg onder druk door corona

In de eerste plaats zijn het volgens Minartz de cliënten die er last van hebben. "Sociaal isolement neemt toe. Sommige zorgtaken worden minder uitgevoerd. Dus dat je minder gedoucht wordt, of helemaal niet meer. Een ander voorbeeld: je krijgt minder vaak boodschappen thuis. Of er wordt minder schoongemaakt bij je thuis."

Overwerken

In de praktijk komt het erop neer dat er door medewerkers in de thuiszorg flink moet worden overgewerkt. Al helemaal door de zorgverleners die zich bezighouden met de verpleging van covid-patiënten. Nicolien Meijer is coördinerend wijkverpleegkundige in het ConForte team uit Rotterdam en omstreken. "Ons team werkt elke dag van 7 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds, en dat zeven dagen per week." Vrijwel iedereen in het team draait overuren, vertelt Meijer.
De zorg voor covid-patiënten blijkt een stuk intensiever dan normaal. "We hebben een patiënt gehad die begin 60 was, met een eigen bedrijfje. In de bloei van haar leven, en toen kwam corona. Zij moest naar boven om te douchen, en het duurde negen minuten voordat ze de trap op kon komen."

'Omdat het kan'

Maar Meijer gaat monter verder. Op de vraag waarom ze zich aanmeldde voor het speciale corona-team, antwoordt ze: "Omdat het kan. Wij zijn met ons team allemaal mensen die niet in de risicogroepen vallen. Wij vinden dat deze groep mensen ook zorg nodig heeft, en moeten krijgen. Daarom doen wij dat."
En hoewel de medewerkers vaak met hart en ziel werken, krijgen thuiszorgorganisaties te maken met een hoog ziekteverzuim. Minartz: "Op een gegeven moment is de koek op. Als je een ziekteverzuim hebt van 8 of 9 procent, zie dat maar eens op te lossen." Vooralsnog biedt de sneltest enige verlichting. "Dat zorgt er in ieder geval voor dat je mensen aan het werk kunt houden."

Familieleden blijven thuis

Waar normaal gesproken de familieleden meehelpen als mantelzorgers, moeten de thuiszorgmedewerkers het nu alleen doen. "Als mantelzorger wordt je geacht ook bij te dragen. Dat kan nu niet altijd, omdat het toch om kwetsbare mensen gaat."
En dat zorgt voor eenzaamheid, ziet ook Meijer. "Soms zijn wij echt de enige die langskomen bij mensen die met corona thuiszitten. We hebben een aantal mensen waarbij wij dan de familieleden beeldbellen, want dan kunnen ze zelf niet. Dus dan zij wij echt de schakel tussen de patiënt en de familie."

1000 euro

Minartz ziet hoe hard iedereen in de thuiszorg werkt. Hij hoopt dan ook dat de zorgbonus van 1000 euro die door het kabinet werd beloofd, ook aan deze groep zorgverleners kan worden uitgekeerd. Maar daarover is nog veel onduidelijk. "De vraag is: wanneer krijgen we dat geld binnen? Over een maand, of over vijf maanden? Dat weten we niet."


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie