Zorgen om wateroverlast en extreme droogte: 'Wij wonen letterlijk in een badkuip'
- Nieuws
- Zorgen om wateroverlast en extreme droogte: 'Wij wonen letterlijk in een badkuip'
De lente is weer op gang en de
maanden van veel regen lijken weer voorbij. Tegelijkertijd dient de volgende
uitdaging zich alweer aan: in de kranten valt te lezen dat bosbranden op de
Utrechtse Heuvelrug niet ondenkbaar zijn en het WNF maakt zich zorgen over
uitdrogingen rondom de Waal en de IJssel. "Het is natuurlijk een hele gekke boodschap als je in februari al zegt dat we een droogteprobleem hebben", schetst Co Verdaas in Villa VdB.
Video niet beschikbaar
Water overschot en tekort
tegelijk
Co Verdaas is de Deltacommissaris van Nederland en adviseert de overheid over de problemen die we in Nederland hebben met water. Dat kan op het ene moment een overschot zijn en op het andere moment een tekort. "Ik probeer het altijd uit te leggen met het beeld van een badkuip. Wij wonen letterlijk in een badkuip. Al dat water dat valt en via de rivieren ons lans inkomt, kunnen wij alleen kwijt als het eb is. Die badkuip loopt op enig moment gewoon vol."
Een logische vervolgvraag is dan natuurlijk: kan het water niet worden bewaard voor de droge periodes? "Op het moment dat het drie, vier, vijf maanden heel droog en warm is en we gaan allemaal uit die badkuip het water halen wat we nodig hebben. Dan is het op een gegeven moment op."
Klimaatscenario’s
Wat staat ons te wachten? Kennisinstituut Deltaris overhandigde recent verschillende deltascenario’s aan Verdaas. Zelfs in het meest optimistische scenario is wateroverlast en droogte problematisch in de toekomst: "Als we wereldwijd die CO2 uitstoot vergaand weten te reduceren en de afspraken nakomen, hebben we nog steeds heel veel te doen. De zeespiegel gaat hoe dan ook stijgen, de zomers worden droger en heter, de winters natter en zachter." Aldus Verdaas.
'Ik zie wel lichtpuntjes'
Gelukkig is Verdaas niet alleen somber gesteld: "Ik zie wel lichtpuntjes. De bereidheid om te handelen met elkaar neemt toe, mensen maken zich zorgen om het klimaat. En we hebben een land met een geschiedenis van eeuwen onszelf verhouden tot de elementen. Die elementen veranderen en doen een ander beroep op ons."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.