Het loonstrookje van 2021: minder loonbelasting en stijging pensioenpremie
- Nieuws
- Het loonstrookje van 2021: minder loonbelasting en stijging pensioenpremie
Waar je normaal gesproken uitkijkt naar het eerste loonstrookje van januari vanwege de loonstijgingen door nieuwe cao's, valt het dit jaar behoorlijk tegen. Uit een analyse van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat we er dit jaar gemiddeld slechts 1,21 procent op vooruit gaan. Wat betekent dat voor jouw loonstrookje? Dat vertelt Piet Rietman, econoom bij ABN AMRO in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Normaal gesproken stijgen de lonen rond de jaarwisseling met drie procent. Waarom is die stijging dan nu maar 1,21 procent?
'Werkgevers hebben niet veel te bieden'
Dat komt volgens Piet Rietman, econoom bij ABN AMRO, vooral door de coronacrisis. "Er is minder loonruimte bij werkgevers en veel cao's worden niet afgesloten. Daarnaast gaan vakbonden snel akkoord met een lagere loonstijging dan anders, omdat zij weten dat werkgevers niet veel meer te bieden hebben."
De werknemers die momenteel geen lopende cao meer hebben, zoals ambtenaren, de politie en vrachtwagenchauffeurs, hebben de meeste pech. "Als je in een sector werkt waar afgelopen oud en nieuw je cao is verlopen dan moet er in een crisis een nieuwe cao worden uit onderhandeld en dan vis je achter het net.”
Wat zien we op ons loonstrookje?
Waar je in het nieuws vooral las dat ons besteedbaar inkomen omhoog gaat dit jaar, is Rietman daar nogal sceptisch over. "Het enige goede nieuws is dat de inkomstenbelasting omlaag gaat. Een laag inkomen gaat er misschien drie tientjes op vooruit en hoger inkomen misschien vijf tientjes."
Daartegenover staat dat werknemers ook te maken met andere factoren, zoals de pensioenpremie. "De pensioenpremie gaat bij veel bedrijven omhoog. Het salaris stijgt wellicht iets door de loonheffingskorting, maar dat zullen veel werknemers direct weer inleveren voor de pensioenpremie."
Veel werknemers zullen dus weinig verandering zien op het loonstrookje. Alleen de werknemers met een nieuwe cao met zullen iets omhoog gaan.
Loononderhandelingen staan onder druk
Normaal gesproken kun je naast je cao nog onderhandelen over je salaris bij je contractverlenging, maar ook het brutoloon staat door de crisis onder druk. Hoe pak je dit als werknemer dan aan?
Je loon kan op twee manieren omhoog: via cao-onderhandelingen die de vakbonden met de werkgever voor jou onderhandelen. Daarnaast kun je individueel stijgen door opslag of een nieuw contract.
Rietman: "De individuele loonontwikkeling is op het moment nog zwakker. Veel contracten worden niet eens verlengd. In een zwakke arbeidsmarkt durf je minder loon te vragen en je werkgever kan het ook niet geven. Dus de procenten die je erbij krijgt, zijn alleen door de cao."
De verwachting van Rietman is dat het besteedbaar inkomen in 2021 en 2022 daalt met een paar procent. "Pas na 2022 zal het weer aantrekken. Die coronacrisis hebben we al gevoeld bij bedrijven en overheidsinstanties en dit jaar gaan werknemers dat ook voelen."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.