Als we nú ingrijpen, is de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad
- Nieuws
- Als we nú ingrijpen, is de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad
Er zijn genoeg oplossingen om te voorkomen dat de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt, maar die moeten dan wel onmiddellijk en grootschalig worden ingezet. Zo niet, dan raakt dat 1,5-gradendoel definitief uit het zicht. Dat staat in een nieuw rapport van het VN-klimaatpanel IPCC.
Video niet beschikbaar
Het IPCC stelt vast dat de toename van de CO2-uitstoot nooit eerder zo groot was als in het afgelopen decennium, ook al is de stijging nu iets afgevlakt. Eerdere beloftes van landen om hun uitstoot aan te pakken, zijn onvoldoende om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. Als de huidige plannen blijven zoals ze zijn, dan stevent de aarde af op een opwarming van ongeveer 3,2 graden in het jaar 2100.
Stoppen met ontbossing
Klimaatjournalist Heleen Ekkers, die het rapport deels heeft gelezen, somt vijf maatregelen op die ertoe kunnen leiden dat de uitstoot de komende jaren snel naar beneden kan: nog meer inzetten op zonne- en windenergie, meer energiebesparing, stoppen met ontbossing en de uitstoot van methaan snel terugdringen. Samen met nog andere maatregelen kan de uitstoot in 2030 al met meer dan de helft worden teruggebracht, zegt ze in NOS Nieuws en Co.
Volgens het IPCC is zowel zonne- als windenergie de afgelopen tijd spectaculair goedkoper geworden. Dat geldt ook voor accu's in elektrische auto's. Bij kernenergie en de afvang en opslag van CO2 was er geen of maar weinig kostendaling. Alleen in landen waar meerdere nieuwe kerncentrales zijn bijgebouwd, is sprake van enige kostenreductie. Tegelijk constateert het rapport dat er nog altijd meer investeringen gaan naar fossiele brandstoffen dan naar klimaatmaatregelen.
Wereldwijd klimaatbeleid
Het rapport van vandaag is het laatste in een reeks van drie, die het IPCC eens in de zeven à acht jaar uitbrengt. De rapporten vormen de basis voor al het klimaatbeleid van regeringen wereldwijd. Het eerste deel, over de opwarming en de natuurwetenschappelijke onderbouwing, verscheen vorig jaar zomer. De belangrijkste conclusie was toen dat de huidige opwarming niet eerder is voorgekomen in ten minste duizenden jaren, en dat weersextremen fors zullen toenemen als er niet snel extra ingrijpende maatregelen worden genomen.
Het tweede deel ging over de gevolgen van klimaatverandering. De tijd om maatregelen te nemen raakt snel op, concludeerde het IPCC, en de mogelijkheden voor mens en dier om zich aan te passen aan klimaatverandering zijn beperkt.