Binnenland
BNNVARA

Insectenburgers en vliegenlarvenschotel: is dit het eten van de toekomst?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Insectenburgers en vliegenlarvenschotel: is dit het eten van de toekomst?

Insectenburgers, broodje sprinkhaan of een vliegenlarvenschotel: dat kan zomaar eens onze toekomst zijn. Althans, dat denkt WUR-hoogleraar entomologie Marcel Dicke. Maar is dat wel zo'n goed idee? Martijn van Loon, promovendus in de milieu-en dierethiek, heeft enorme twijfels bij het grootschalig kweken van insecten voor de voedselvoorziening. In Vroege Vogels gaan zijn in gesprek.

Insecten kweken als voedsel voor mens en vee! Is dat een goed idee?

Op zaterdag 28 september organiseert Dicke een groot publieksevenement over het eten van insecten. Als voedsel voor mensen, maar ook voor dieren in de veehouderij, zoals kippen. Maar, niet iedereen wordt blij van dit toekomstbeeld.

Kippen dol op vliegenlarven

Zowel Dicke als Van Loon zijn betrokken bij het onderzoeksproject InsectFeed, dat werd geleid door Wageningen University & Research. Hierin is onderzocht in hoeverre insecten een rol kunnen spelen als voedsel voor dieren in de pluimveesector. En of het ethisch wenselijk is. Wat blijkt? De kippen zijn dol op de vliegenlarven die ze krijgen aangeboden.

Volgens Dicke hebben de vogels in vrijwel de hele Nederlandse pluimveesector een vegetarisch dieet, terwijl ze van nature ook insecten eten. Uit het onderzoek blijkt dat het welzijn van de kippen erop vooruitgaat als er insecten op het menu staan. Het is volgens Dicke ook duurzamer dan de soja en mais, die de dieren meestal voorgeschoteld krijgen: "Soja importeren we vooral uit Zuid-Amerika. Dit zorgt voor een grote klimaatvoetafdruk."

Onethisch

Het idee dat we in de toekomst massaal insecten kweken voor vee en mens is niet volgens iedereen rooskleurig. Volgens Van Loon is het grootschalig kweken van insecten voor bijvoorbeeld kippen helemaal niet zo duurzaam. Zo moeten die vliegenlarven constant warm gehouden worden om te blijven groeien.

Verder vindt hij dat het ook ethisch niet wenselijk is om insecten op grote te schaal te doden voor voedsel. Zeker ook omdat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is over de complexiteit van het gedrag van insecten. In 2022 bleek uit een gezamenlijk onderzoek van Britse en Iraanse wetenschappers dat insecten mogelijk ook pijn kunnen ervaren (bron Proceedings of the Royal Society B.).

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie