Binnenland
BNNVARA

Minister verwijderde anti-Palestijnse tweets vlak voor aantreden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister verwijderde anti-Palestijnse tweets vlak voor aantreden

Oud-minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Geoffrey van Leeuwen, verwijderde vlak voor zijn aantreden anti-Palestijnse tweets met desinformatie over de Gaza-oorlog. Dat concludeert onderzoeksplatform Investico in samenwerking met De Groene Amsterdammer. Onderzoeksjournalist Romy van der Burgh sprak erover in De Nieuws BV met Natasja Gibbs.

Video niet beschikbaar

Uit het onderzoek blijkt dat er in het geheim extreme anti-Palestijnse tweets van zijn account verwijderd werden. Ook blijkt dat hij financiering voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen stopte, zonder ruggespraak te hebben met ambtenaren. Dit speelde allemaal na 7 oktober - de dag waarop Hamas een aanslag pleegde tijdens een Israëlisch festival. Van Leeuwen likete kort daarna allerlei berichten. Romy van der Burgh: "De inhoud van die berichten was onder meer desinformatie over de oorlog, waarbij onderzoek laat zien dat de inhoud leugens bevat."

Liken lijkt onschuldig, en de minister voert dit ook op als verweer: hij zou 'de berichten hebben willen archiveren.' Toch is liken wel degelijk een manier van het verspreiden van de content, omdat deze terechtkomt op de tijdlijn van jouw volgers. Vlak voor het aantreden van de minister in december zijn de likes ongedaan gemaakt. Het ministerie beweert hier niks mee te maken te hebben, wat opmerkelijk is aangezien het account bij zijn aantreden werd overgenomen door een social media-team. Zelf blijft Van Leeuwen het afdoen als enkel het archiveren. Van der Burgh: "Daarmee maakt hij zich er erg makkelijk vanaf, terwijl er een aparte archiveerknop is."

Financiering UNRWA

In de functie van minister besluit Van Leeuwen de financiering aan UNRWA, een hulporganisatie van de VN, stop te zetten. Dit gebeurde naar aanleiding van Israëlische aantijgingen dat UNRWA betrokken zou zijn geweest bij de aanslagen van 7 oktober. Door navraag en onderzoek van Investico is gebleken dat het bevriezen van de financiering niet zoals gebruikelijk is gegaan. Van der Burgh: "Normaal gesproken win je advies in bij je ambtenaren. Uit interne communicatie bij Buitenlandse Zaken is gebleken dat de ambtenaren een mail rondstuurden omtrent een overleg over het al dan niet stopzetten van de steun. Maar 9 minuten daarvoor had de minister op X al bekendgemaakt de steun te bevriezen." Op dat moment was er nog geen bewijs dat de Israëlische aantijgingen hardmaakte, maar was de nood wel hoog in de oorlogssituatie. Ondertussen is er wel een advies uitgebracht door de ambtenaren dat aangeeft dat deze steun inderdaad door de ernst en het gebrek aan bewijs zo snel mogelijk hervat dient te worden.

In de 15 jaar aan parlementaire archieven waar Investico bij kon, blijken er 41 keer Kamervragen gesteld te zijn over UNRWA, en in al deze gevallen bleken de aantijgingen gebaseerd te zijn op desinformatie. Dat partijen als de PVV, SGP en ChristenUnie zich zo druk maken om deze organisatie kan volgens Van der Burgh komen door een pro-Israëlische houding waarin het mandaat van UNRWA een rol speelt. Van der Burgh: "Hun mandaat gaat best wel ver, zij kunnen Palestijnen registreren. Maar Palestijnen zijn veelal vluchtelingen. In een VN-verdrag is opgenomen dat vluchtelingen het recht hebben op terugkeer naar hun land van herkomst. In het geval van de Palestijnen is dat Israël. Het is daarom een strategisch doelwit van Israël om UNRWA te ontmantelen.

Hervatten

Door alle desinformatie hangt er een negatief beeld aan UNRWA. Door de verspreiding hiervan en door argwaan te wekken, werken partijen als de SGP, PVV en ChristenUnie UNRWA al dan niet expres tegen. Uiteindelijk kan deze beeldvorming wel degelijk effect hebben op beslissingen zoals het bevriezen van financiering, aldus onderzoeksjournalist Romy van der Burgh. Gezien het huidige politieke klimaat en de voorgaande 15 jaren waarin de UNRWA werd tegengewerkt, vraagt Van der Burgh zich af óf de PVV zal terugkomen op het besluit en de financiering weer wordt hervat.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie