Waarom spelen ouders zelden mee met hun kinderen in de speeltuin?
- Nieuws
- Waarom spelen ouders zelden mee met hun kinderen in de speeltuin?
Kinderen klauteren en rennen het speeltuin rond, maar de ouders zie je voornamelijk op een bankje zitten met hun mobiele telefoon in de hand. Waarom doen papa en mama niet mee met het spel van hun oogappeltjes? Beweegspecialist Erik Spiegelenburg legt het uit bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
"Je bent toch weer even kind", zegt Spiegelenburg over spelen in de speeltuin. Toch doen veel ouders niet mee met hun kinderen. "Je bent wat ouder natuurlijk en dan voel je je bekeken en onhandig als je van de glijbaan af gaat", noemt de beweegspecialist als één van de redenen. "Ouders denken dan: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg."
Ontwikkelingsfasen
Spiegelenburg haalt ook de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen aan. "Van solospel als je heel jong bent tot samenspel, rollenspel, fantasiespel. In elke spelvorm heeft de ouder een bepaalde rol", aldus de beweegspecialist. "Soms is dat de begeleider, soms is dat meespelend, maar lang niet altijd dat je actief die rol vervult. Soms moet je kinderen lekker hun gang laten gaan."
Tijdverdrijf
Scrollen op social media lijkt het favoriete tijdverdrijf te zijn van speeltuinbezoekende ouders. "Het is effectief. Ouders zijn weer bijgewerkt en de kinderen zijn aan de gang geweest", erkent Spiegelenburg.
Gemiste kans
Maar het is een gemiste kans voor de ouder. "Eigenlijk zou je je kinderen actief moeten volgen. Ze willen contact en je laten zien wat ze kunnen. Je bent nu met je kind daar en je kind heeft de lead. We zijn nogal geneigd om in onze drukke situatie ons eigen ding te doen en dat is jammer." Dus maar weer de klimrekken in, ouders.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.