Twee Nederlandse terreurverdachten opgepakt in Suriname
- Nieuws
- Twee Nederlandse terreurverdachten opgepakt in Suriname
De Surinaamse justitie laat weinig los over de twee terreurverdachten die gisteren in Paramaribo zijn aangehouden. Volgens de Surinaamse krant De West hebben de aanhoudingen mogelijk te maken met een aanslag die zou worden beraamd op de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Edwin Nolan.
Het zou gaan om twee Nederlandse mannen van Surinaamse afkomst, die broers van elkaar zijn. Zij zijn dinsdag opgepakt bij een operatie waarbij meerdere arrestaties zijn verricht.
Islamitische slagerij
''Er is weinig bekend over de daders en hun motieven'', vertelt correspondent Harmen Boerboom. ''Zowel de Surinaamse als de Amerikaanse autoriteiten laten niets los over de zaak.'' Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niets bevestigen en zoekt uit wat er aan de hand is.
Betrouwbare bronnen melden aan de NOS dat er 'een link is naar de Amerikanen'. Wat die link precies inhoudt, is niet duidelijk.
Op sociale media circuleren foto's van gewapende arrestatieteams bij een islamitische slagerij en broodjeszaak, die gerund zou worden door een van de hoofd-verdachten.
Als het zou gaan om een fundamentalistisch-islamitische cel, dan is dat volgens Boerboom zeer dreigend voor het land. ''Er bestaat een grote groep moslims in Suriname. Ondanks de grote hoeveelheid religieuze groepen in het land, leeft iedereen in harmonie met elkaar en bestaan er geen religieuze spanningen. Terreur is eigenlijk een heel nieuw begrip voor dit land'', aldus Boerboom.
Twee Nederlandse terreurverdachten opgepakt in Suriname
Complottheorieën
De complottheorieën zijn daarnaast niet van de lucht. Het nieuws komt op een handig moment voor Desi Bouterse, met het oog op de economische malaise en zijn eigen veroordeling. ''Het is dus slim om kunstmatig een gezamenlijke vijand en onrust te creëren'', legt Boerboom uit. ''Maar deze zaak lijkt te groot hiervoor. Dit is niet verzonnen.''
Bouterse heeft nog niet gereageerd op het nieuws.