Binnenland
KRO-NCRV

'Omarm de bladeren' als voeding voor de grond: 'Gemeentes, stop met bladblazen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Omarm de bladeren' als voeding voor de grond: 'Gemeentes, stop met bladblazen'

In de herfst zien we de bladblazers dagelijks in het straatbeeld. Met een brommend geluid worden de bladeren aan de kant geblazen om het straatbeeld schoon te houden en gladde situaties te voorkomen. Maar is het wel zo'n goed idee om al die bladeren van onze perkjes af te blazen? "Het is een netheidssyndroom waar we vanaf moeten", zegt boswachter Mathiska Lont, van Natuurmonumenten, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Waar komt deze opruimwoede bij gemeentes toch vandaan? Als je hun sites erop naslaat, dan is te lezen dat gemeentes dat doen omdat het blad verstikkend werkt voor de grasmat.

De bladblazers zijn een makkelijke manier om snel van al die blaadjes af te komen. Maar zou het ook kunnen blijven liggen? "Jazeker", zegt Lont. "Het hangt een beetje van de hoeveelheid bomen en struiken, maar een beetje blad kan juist als voeding voor de bodem en grasmat fungeren."

Verstikkingsgevaar?

Volgens de boswachter is het wegwerken van alle bladeren een netheidssyndroom waar we vanaf moeten. Zij stelt dat we allemaal een uniform gazon willen, zonder gaten en kale plekken. Maar op een gevarieerd grasveld ontstaat er voor veel bloemen en planten juist de mogelijkheid om te groeien. "We moeten ons idee van 'hoe het er uit moet zien' wat aanpassen. De natuur heeft zo geen bal aan je, een grasveld kan wel tegen een stootje. Dus ik zou zeggen: omarm de bladeren!"

Al het bladblazen is volgen Lont dus overbodig. "Gemeentes, stop daar eens mee", zegt de boswachter.

'Lekker laten liggen'

Hoe je het beste om kan gaan met bladeren in eigen tuin? Lont tipt: "Ga er een keer laat in het seizoen met een grasmaaier overheen om de bladeren klein te maken. De wormen trekken de bladeren dan vanzelf de grond in. Het beetje wat blijft liggen gooi je gewoon de border in."

Zo voed je de bodem en kan het water er ook beter in. De bladlaag is daarnaast ook nog een bescherming tegen vorst. "Dus ik zou zegen win-win-win." Wanneer je geen grote border hebt, oppert Lont het idee om een takkenril te maken. Zodat je daarin alle takjes en bladeren kwijt kan.

Volgens de boswachter lekker laten liggen dus, al die bladeren in je tuin.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie