Kerken terug naar 30 bezoekers: 'een knieval voor de publieke opinie'
- Nieuws
- Kerken terug naar 30 bezoekers: 'een knieval voor de publieke opinie'
Theoloog Jan-Willem Wits snapt niet dat kerken hebben toegegeven weer terug naar een maximum van 30 bezoekers te gaan. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) sprak dit af met minister Grapperhaus, maar daar was geen donderpreek van de minister voor nodig. Het CIO kwam namelijk zelf met het voorstel. "Onbegrijpelijk", zegt Wits in Dit is de Dag, "het CIO toont te weinig ruggengraat. Een knieval voor de publieke opinie."
Video niet beschikbaar
Voordat de afspraak van 30 werd gemaakt, kwamen in de meeste kerken 70 tot 100 mensen. "Dat kon prima, binnen de regels", stelt Wits. De 600 bezoekers die een kerk in Staphorst ontving – de aanleiding voor de nieuwe afspraken – waren inderdaad "te veel van het goede", maar terug naar 30 is wel heel rigoureus, vindt de theoloog. Dat de kerken hier zelf mee kwamen, vindt hij 'paniekvoetbal': "ze laten zich gek maken."
Volgens Jaap Smit, de voorzitter van het CIO, is er helemaal geen sprake van paniekvoetbal of een knieval voor de publieke opinie. "Er is verstandig overleg gepleegd", zegt Smit. "Als kerken voelen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zwaar." Beeldvorming is belangrijk, vindt Smit. De kerk in Staphorst overtrad de regels niet, maar het gaf wel een negatief beeld af van kerken. Met de nieuwe afspraken wil Smit ook "een signaal afgeven."
Smit wijst erop dat er geen decreet is uitgevraagd dat er maximaal 30 mensen in een kerk mogen. "Niemand kan dit voor kerken bepalen, maar het is een dringend advies."
Maatwerk
Volgens Wits moet het veel meer maatwerk zijn, zoals bij theaters. In Carré en het Concertgebouw zijn bijvoorbeeld 250 mensen welkom, dat lijkt Wits een "mooie deal" voor grote kerkgebouwen zoals in Staphorst, of zijn eigen kerk, de kathedraal in Den Bosch. In minder grote kerken is een aantal van 70 tot 100 mensen prima, vindt hij, maar "30 is veel te weinig."
Smit vindt het lastig om vast te pinnen op cijfers. "We zijn in deze tijd allemaal op zoek naar de juiste balans tussen aan de ene kant maatwerk en doen wat je graag wil, en aan de andere kant je verantwoordelijkheid nemen voor de publieke gezondheid."
De CIO-voorzitter zegt ook dat "het laatste woord hier nog niet over is gezegd"; de kerken blijven in overleg met de minister.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.