Binnenland
NOS

Wat moet er in Nederland als eerste worden aangepakt als het gaat om wonen en economie?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat moet er in Nederland als eerste worden aangepakt als het gaat om wonen en economie?

Het nieuwe kabinet is er dan bijna. Ministerposities worden deze week bekleed. Wat gaat er veranderen op de belangrijke thema's zoals wonen en de economie?

Wat moet er in Nederland als eerste worden aangepakt als het gaat om wonen en economie?

Video niet beschikbaar

“Ik was enigszins positief toen ik het regeerakkoord las”, vertelt sociaal geograaf Floor Milikowski in NOS Met het Oog op Morgen. Ze ziet veel onderwerpen terugkomen waar echt iets aan gedaan moet worden. Toch blijft ze voorzichtig met haar positiviteit. “Je merkt hele goede bedoelingen, maar of het gewenste resultaat gaat hebben. Daar heb ik nog wel twijfels over.”

Woningmarkt

Volgens haar moet er eerst gekeken worden naar de woningbouw. “Je moet niet zomaar bouwen, bouwen, bouwen. Je moet eerst heel goed nadenken waar je gaat bouwen en hoe je dat gaat doen. Je moet niet zomaar in de weiland een vinexwijk gaan bouwen”, legt ze uit.

Het is, volgens Milikowski, een zeer complex probleem. Ze mist de complexiteit van de woningmarkt in het regeerakkoord. “Dat wordt ook zeker een hele opgave voor de nieuwe minister.”

Minister

Hugo de Jonge wordt minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. De positie werd opgeheven rond 2010 maar komt nu weer terug. Milikowski weet niet zeker of De Jonge wel de juiste persoon is voor de positie. “Als je kijkt naar zijn houding richting corona met z’n ‘prikken, prikken, prikken’ en de bouwlobby met ‘bouwen, bouwen, bouwen’, dan ben ik bang dat hij de neiging gaat hebben om te eendimensionaal naar het woonprobleem te gaan kijken.”

Daarnaast valt De Jonge met dit ministerie nog steeds binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Ze komt geen eigen ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Er komt alleen een bewindspersoon die dat als portefeuille heeft.” De Jonge krijgt geen eigen ambtenaarsapparaten hierbij. “Hij zal het heel erg moeten doen met ambtenaren van andere afdelingen.” Ook moet hij samen met veel andere ministers gaan samenwerken om dingen voor elkaar te krijgen voor de woningmarkt. Dit alles zorgt ervoor dat het geen makkelijke taak zal zijn.

Economie

Bij ABN Amro Hoofdeconoom Sandra Phlippen vielen twee dingen op in het regeerakkoord als het om economie gaat. Ten eerste viel het haar op dat er veel wordt uitgegeven door het aankomend kabinet. “Het is werkelijk overdonderend.” Ten tweede ziet ze in het regeerakkoord dat de hoge bedragen pas aan het einde van de regeerperiode worden uitgegeven. “Dat is wel gek wanneer je denkt dat de grote dossiers helemaal niet wachten tot 2024.” Maar ergens vind ze het toch wel logisch dat de bedragen pas later worden uitgegeven. “De arbeidsmarkt is zo krap dat het personeel er gewoon niet is om uitvoering te geven aan deze plannen”, legt Phlippen uit.

Reacties

Er zijn gemixte reacties gekomen uit wereld van de woningbouw. Milikowski vond de reactie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten erg treffend. Zij waren enigszins teleurgesteld in het regeerakkoord. “Zij zeiden: we hadden hele goede hoop dat er in dit regeerakkoord mooie dingen zouden staan, maar het valt vies tegen”, vertelt ze. De sociaal geograaf dat mensen voor nu zichzelf hoop in praten. “Iedereen probeert zich vast te houden aan goede bedoelingen. Het is in ieder geval iets en we kunnen weer voort. Nu moeten we met z’n allen zoeken naar hoe we dat gaan uitvoeren.”

Phlippen is iets optimistischer. “Wat we hier zien is een unieke mogelijkheid. We hebben de mogelijkheid om groot geld uit te geven, daar is nu de juiste tijd voor.” Daarnaast moeten de grote dossiers als wonen, arbeidsmarkt en klimaat wel met elkaar werken om de problemen op te lossen. “Dus is dit het moment.”

OOG wonen en economie

Ster advertentie
Ster advertentie