Recht op de troon gaat verloren bij huwelijk met hetzelfde geslacht: hoe zit dat?
- Nieuws
- Recht op de troon gaat verloren bij huwelijk met hetzelfde geslacht: hoe zit dat?
Als kroonprinses Amalia wil trouwen met een vrouw moet zij de troon opgeven. Dit standpunt nam de regering twintig jaar geleden in bij de behandeling van de wet van het homohuwelijk. Tijd om dit standpunt te herzien, roepen nu verschillende politieke partijen. Peter Rehwinkel, staatsrechtkenner, PvdA prominent en schrijven van het boek Amalia, de plicht roept beantwoordt vijf vragen in Blok&Toine.
Video niet beschikbaar
De ophef is ontstaan naar aanleiding van het boek dat Rehwinkel schreef. VVD-Kamerleden trekken nu aan de bel en vragen zich af of dit standpunt nog wel bij de normen en waarden van 2021 past.
1. Hoe is het op dit moment geregeld?
"Nu is het zo geregeld dat wanneer een troonopvolger of koning een huwelijk van gelijke geslacht aangaat het recht op troonopvolging of het koningschap verloren gaat. Zo is het regeringsstandpunt van twintig jaar geleden geweest."
2. Dit is ooit zo ruim twintig jaar geleden bedacht. Hoe is dit precies tot stand gekomen?
"Er werd in de Eerste Kamer twintig jaar geleden nadrukkelijk geïnformeerd naar de gevolgen van een homohuwelijk voor een troonopvolger of koning. De gedachte was dat bij zo'n huwelijk op voorhand vast zou staan dat geen kinderen geboren zou kunnen worden.
"Wij weten nu allemaal twintig jaar later dat ook binnen dergelijke huwelijk wel degelijk kinderen worden geboren en ook andere troonopvolgers beschikbaar zijn."
3. Wat is de consequentie voor de Nederlandse troonopvolger en het nageslacht als hij of zij toch met iemand van hetzelfde geslacht trouwt?
"Dan ben je geen troonopvolger meer. Dan zou het volgens het regeringsstandpunt, dat onderdeel uitmaakt van de wetsgeschiedenis, zo zijn dat je geen troonopvolger meer bent, omdat uit dit huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden. Dan zou het voor de troonopvolger veel te lastig zijn."
"En de wet al twintig jaar zegt: 'Er is altijd wel een troonopvolger te vinden.' Homoseksualiteit komt bij één op de twintig mensen voor, werd toen door iemand uit de Eerste Kamer gezegd. Dus niet het hele Koningshuis zal uit homoseksuele mannen en lesbische vrouwen bestaan."
4. Is bekend hoe het koningshuis hier zelf tegenaan kijkt?
"Het gaat uiteindelijk om de ministeriële verantwoordelijkheid en de standpunten die bij wetgeving worden ingenomen. Vier partijen zijn ongelukkig met dit standpunt en willen dit bijstellen. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima hebben zich de afgelopen jaren heel positief naar de homogemeenschap opgesteld."
5. Naar aanleiding van uw boek worden nu dus Kamervragen gesteld. Gaat dit iets veranderen?
"Op termijn gaat er vast iets veranderen. Het is goed dat vier partijen dit al op hebben gepikt. Het standpunt blijkt niet houdbaar te zijn. Twintig jaar geleden werd dit ook al bekritiseerd. Het zou heel goed zijn om dit standpunt te herzien."
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.