Binnenland
KRO-NCRV

Linkse oppositie wil huren bevriezen en crisispakket voor bouw goedkope huurwoningen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Linkse oppositie wil huren bevriezen en crisispakket voor bouw goedkope huurwoningen

Oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP willen een crisispakket voor de woningbouw. Met de oprichting van een Volkshuisvestingsfonds met daarin 4 miljard euro, moeten corporaties betaalbare en duurzame huizen kunnen bouwen. Ook willen de partijen de huren bevriezen. Dat vertelt een van de architecten van het plan, GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders, in 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Behalve een Volkshuisvestingsfonds en het bevriezen van de huren willen de drie partijen dat de overheid garant staat voor 70 procent van de voorverkoop bij nieuwbouwprojecten, zodat die kunnen doorgaan.

"We willen koste wat kost voorkomen dat de bouw nu weer stil gaat vallen, zoals in de vorige crisis gebeurde. Want daar hebben we nu nog last van", zegt Smeulders. Dat er al plannen zijn voor de bouw van 75.000 woningen is mooi, vindt Smeulders, maar niet genoeg. "We hebben 300.000 woningen te weinig."

Geen dekking

Het Volkshuisvestingfonds van 4 miljard zou onder meer moeten geworden gefinancierd door de verhuurdersheffing op te schorten, stellen de partijen. De verhuurdersheffing is een belasting die verhuurders van grote aantallen huurwoningen betalen aan het rijk; de opbrengst daarvan is jaarlijks 1,7 miljard euro. Overigens krijgen de corporaties van het kabinet op die heffing wel een korting, om bouwplannen te realiseren. Daarvoor is nu al voor bijna dan 1,7 miljard euro aangevraagd.

De plannen van GroenLinks, PvdA en SP kosten bij elkaar zo'n 7 miljard euro, maar daarvoor hebben ze geen financiële dekking gezocht. Smeulders: "Dat doet het kabinet ook niet. Het kabinet stuurt nu ook allerlei plannen voor crisismaatregelen naar de Kamer zonder dekking. Daarvoor is brede steun in de Kamer, ook van ons."

Ook huur in vrije sector bevriezen

De drie partijen stellen ook voor om alle huren te bevriezen, dus zowel in de sociale als vrije sector. In de sociale huursector is de gemiddelde huurstijging met 2,5 procent lager dan de inflatie van 2,6 procent. "Die inflatie is berekend op een normale groei van de economie", zegt Smeulders. En die hebben we nu niet. "Huurverhoging is daarom nu niet uit te leggen", vindt Smeulders.

"Ik maak me de nog de minste zorgen om de sociale sector. In de particuliere sector zijn huurders op dit moment al 40 procent van hun inkomen kwijt aan de huur. Als je dan midden in de crisis zegt: de huren kunnen met 5 procent omhoog, dat kán gewoon niet." Volgens Smeulders kan de Kamer wetten maken om huurverhogingen in de vrije sector te voorkomen.

Wanneer luchtvaartmaatschappijen terugbetaling moeten aanbieden, is nog niet bekend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie