Binnenland
NOSNTR

Spanningen in Haaksbergen om mogelijke zoutwinning

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanningen in Haaksbergen om mogelijke zoutwinning

Omwonenden en het gemeentebestuur willen de zoutwinning niet. Zij maken zich zorgen over mogelijke verzakkingen en overlast. Volgens Nobian en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan de zoutwinning wél veilig en is bovendien het economische belang groot.

Spanningen in Haaksbergen om mogelijke zoutwinning

Han ten Broeke is door het ministerie aangesteld als onafhankelijk procesbegeleider. Hij heeft in de aanloop van de bijeenkomst de zorgen en mogelijke problemen in kaart gebracht. "Met alle partijen gaan we dat aan de tand voelen en ik ga daar de raadsleden bij helpen. Ze gaan er ruim de gelegenheid voor krijgen om alle vragen beantwoord te krijgen. Dat is nodig om uiteindelijk een besluit te nemen."

Een besluit nemen

Volgens Ten Broeke is het de bedoeling dat de gemeenteraadsleden zo voldoende informatie kunnen krijgen om een besluit te nemen over de zoutwinning. De afgelopen twee jaar ontbrak er veel informatie en duidelijkheid over de zoutwinning. "Omdat er onduidelijkheid was over de documenten, onduidelijkheid was over het waarborgen, onduidelijkheid over: hoe veilig is nou eigenlijk veilig?", zegt hij. "Die onduidelijkheden moeten we wegnemen. Het is vervolgens aan de raadsleden zelf om daar een conclusie aan te verbinden dat doe ik niet voor ze."

Proces anders

Ten Broeke is niet de eerste onafhankelijke procesbegeleider. Er ging al iemand voor hem. Bernard Wientjes kon het wantrouwen niet wegnemen bij de raadsleden en omwonenden. "Wientjes heeft in kaart gebracht waar die problemen en waar dat wantrouwen zaten. Wat ik heb gedaan is het proces zo inrichten om het wantrouwen weg te nemen. Dat doe je door eigenlijk weer centraal te stellen wat centraal moet staan. Dat zijn de Raadsleden en het college van burgemeester en wethouders die een mogelijk besluit voorleggen."

Volgens hem kan de gemeenteraad nu een besluit nemen zonder afhankelijk te zijn van wat er in Den Haag gebeurt. "Den Haag kijkt nu eerst naar Haaksbergen. Dan pas kan er wel of geen besluit genomen worden."

Bezwaren tegen zoutwinning

Maar of al de duidelijkheid nu mensen heeft overgehaald is niet duidelijk. CDA-raadslid Esther Diepenmaat is in ieder geval nog steeds tegen de komst van een zoutwinningsbedrijf in Haaksbergen. "De belangrijkste bezwaren zijn ruimtelijke aspecten waar veiligheid ook een onderdeel van is", zegt Diepenmaat. "Er zijn gewoon nog enkele onduidelijkheden zoals over verzakkingen, het afsluiten van cavernes en stikstof. Het is ook gepland in een woongebied, dus er spelen allerlei zaken."

Of haar mening veranderd kan worden met de bijeenkomst, dat weet Diepenmaat nog niet. "Zolang er eigenlijk geen gewijzigde omstandigheden zijn, verandert ons standpunt ook niet."

NC zout

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie