11 organisaties slepen Staat voor de rechter vanwege PFAS
- Nieuws
- 11 organisaties slepen Staat voor de rechter vanwege PFAS
Elf organisaties dagen de Staat voor de rechter omdat die te weinig zou doen tegen PFAS-vervuiling. PFAS wordt sinds de jaren '50 gebruikt en zit onder meer in de anti-aanbaklaag van pannen, regenjassen en blusschuim. Als het spul eenmaal in ons lichaam is, tast het het immuunsysteem aan. Sommige soorten PFAS kunnen kanker veroorzaken. De elf organisaties, waaronder vakbonden van militairen, brandweer-vrijwilligers en actiegroep SchipholWatch, worden bijgestaan door Knoops Advocaten. Die maken gebruik van twee VN-mensenrechtenresoluties.
11 organisaties slepen Staat voor de rechter om PFAS
Video niet beschikbaar
"De Staat geeft de vergunningen af voor dit soort bedrijven. De bedrijven kunnen zowel in de lucht als in de grond uitstoten, de overheid is overal aansprakelijk voor onze gezondheid. Het is een recht op een gezond leven", zegt advocaat Carry Knoops. "Daar hoort de staat voor te zorgen."
Alle inwoners
De organisaties treden niet alleen op voor zichzelf. "We treden op voor iedereen in Nederland, iedereen komt in aanraking met PFAS. Het is niet alleen de brandweer, of de mensen rondom Schiphol, het zit in heel Nederland. Het zit in het drinkwater en in ons voedsel", zegt Carry. "Op een gegeven moment tast het ons immuunsysteem aan en worden we ziek."
VN-resoluties
Carrry en Geert-Jan Knoops willen twee VN-resoluties gebruiken in hun zaak tegen de Staat. "De resoluties zijn uit 2021 en 2022. De algemene vergadering van de VN heeft toen met een grote meerderheid het recht op een schoon, duurzaam en veilig milieu erkend. Die gebruiken wij parallel, die gaan eigenlijk over milieuschade in zijn algemeenheid, voor de PFAS-verontreiniging", zegt Geert-Jan. Volgens experts die meewerkten aan de zaak is PFAS het grootste probleem voor schoon water. "Het mensenrecht op een schoon, duurzaam en veilig milieu omvat ook schoondrinkwater. Dat is een primaire en basale veiligheidseis voor mens, dier en milieu."
Met de zaak willen de advocaten de VN-resolutie uitbreiden naar het recht op schoon drinkwater. "Het wordt een principiƫle zaak die we ook om die reden aan de rechter willen voorleggen. Dit is niet meer een beleidsmatige keuze van de overheid, maar dit ging om een rechtelijke uitspraak over de reikwijdte van dit, in onze visie, fundamenteel mensenrecht."
NC knoops staats zaak
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.