Binnenland
BNNVARA

Droogte of niet, het stikt van de vlinders in de tuin! Bij jou ook?

foto: HermanVreemanfoto: HermanVreeman
  1. Nieuwschevron right
  2. Droogte of niet, het stikt van de vlinders in de tuin! Bij jou ook?

Op de Vroege Vogels Fenolijn kwamen deze week opvallend vol meldingen van dagvlinders binnen. Het gaat niet alleen om algemene soorten als de dagpauwoog en de atalanta. Juist zeer zeldzame soorten als de keizersmantel worden nu op veel plekken en soms in grote aantallen gezien. Terwijl de langdurige droogte en warmte van de laatste tijd voor allerlei soorten een slechte zaak is, lijkt het er op dat vlinders er juist van profiteren. Kars Veling van De Vlinderstichting vertelt er over in Vroege Vogels.

Top of flopzomer voor de vlinder?

Vroege Vogels Fenolijn

Op de Fenolijn kunnen luisteraars van Vroege Vogels de hele week bijzondere waarnemingen uit de natuur inspreken. Het gaat dan om de eerste keer in het jaar dat je bijvoorbeeld een klaproos ziet bloeien of zeldzame vlinder in de tuin waarneemt. Wil jij ook je waarnemingen doorgeven? Dat kan via de Fenolijn 035 - 67 11 338. Vermeld bij het inspreken wel duidelijk de vindplaats (plaatsnaam en straat).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Kars Veling is er toch ook een keerzijde voor de vlinders. Door de extreme verdroging van dit moment staan veel vlinderplanten in de herfststand staan. Sommige vlindersoorten, die op de hei voorkomen, wijken daardoor uit naar tuinen om aan hun broodnodige nectar te komen. En de droogte houdt vermoedelijk nog een tijdje aan. De grote vraag is daarom ook of dit zomerse weer goed is of slecht voor de Nederlandse dagvlinders.

Goed jaar voor het karmozijnrood weeskind

Een nachtvlinder, die tot nu toe een extreem goed jaar heeft is het karmozijnrood weeskind. Een vrij zeldzame vlinder, die al sinds enkele jaren gestaag toeneemt. Volgens de Vlinderstichting zijn er dit jaar al meldingen op tweemaal zoveel plekken dan voorgaande jaren. De vlinders vliegen van half juli tot in september. Dit jaar vliegen alle vlinders eerder dan normaal door de lang aanhoudende warmte, dus zal de piek van de vliegtijd waarschijnlijk in de tweede helft van juli vallen, aldus de Vlinderstichting.


Karmozijnrood weeskind - Fotograaf Duyfje

TuinvlinderTelTiendaagse

Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door vlinders te tellen, kun je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling probeert De Vlinderstichting, samen met iedereen die van vlinders houdt, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Vanaf 27 juli t/m 5 augustus kan iedereen de vlinders in de tuin gaan tellen, tijdens de TuinvlinderTelTiendaagse.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter. Op de Fenolijn kunnen luisteraars van Vroege Vogels de hele week bijzondere waarnemingen uit de natuur inspreken. Het gaat dan om de eerste keer in het jaar dat je bijvoorbeeld een klaproos ziet bloeien of zeldzame vlinder in de tuin waarneemt. Wil jij ook je waarnemingen doorgeven? Dat kan via de Fenolijn 035 - 67 11 338. Vermeld bij het inspreken wel duidelijk de vindplaats (plaatsnaam en straat).

Ster advertentie
Ster advertentie