Binnenland
MAX

Er zijn steeds minder wilde eenden: hoe kan dat? 'Er is echt een forse afname'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Er zijn steeds minder wilde eenden: hoe kan dat? 'Er is echt een forse afname'

Wilde eenden, ooit een alledaags gezicht in slootjes en parken, verdwijnen langzaam uit het Nederlandse landschap. "Sinds de jaren '90 zien we een gestage afname van het aantal eenden, zo'n 1% per jaar", vertelt eendenexpert Erik Kleyheeg. Hij duidt deze afname in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

'Kuikens halen het niet'

De populatie wilde eenden is de afgelopen decennia dramatisch gedaald. "Hoewel de wilde eend nog steeds overal te vinden is, blijft de populatie elk jaar krimpen", legt Kleyheeg uit. "Dat hadden we niet verwacht, aangezien de soort goed is aangepast aan de menselijke omgeving." Vooral de overleving van kuikens is een probleem. "Veel kuikens halen het niet. Dat is normaal, maar nu gaan er te veel dood."

Wat je kunt doen

Kleyheeg benadrukt dat iedereen kan bijdragen aan het behoud van de eend. "Tel kuikens, houd ze in de gaten en geef die gegevens door aan Sovon. Het helpt ons om de overleving van kuikens beter te begrijpen." Ook kleine aanpassingen in je tuin kunnen helpen: "Laat stukjes van je tuin rommelig in het voorjaar, zodat een vrouwtje daar kan broeden. Of zet een eendenkorf neer."

Actie nodig

Kleyheeg blijft hoopvol, maar waarschuwt dat actie nodig is. "Als we nu niets doen, kan het binnenkort te laat zijn voor de wilde eend", zegt hij. "Hysterisch hoeven we niet te worden, maar we moeten wel waakzaam zijn. Ik verwacht dat de populatie uiteindelijk zal stabiliseren, maar op een lager niveau."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie