Gifslang onder de loep, zoals de adder in Nederland
- Nieuws
- Gifslang onder de loep, zoals de adder in Nederland
Wereldwijd raken 400.000 mensen invalide of blijvend verminkt als gevolg van een slangenbeet. Jaarlijks sterven zelfs tussen de 80.000 en 138.000 personen daardoor. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 'de gifslang' deze week 'een wereldwijde gezondheidsprioriteit' genoemd. In Vroege Vogels een gesprek met Matyas Bittenbinder, slangengifonderzoeker bij Naturalis.
Video niet beschikbaar
De Russels-adder, de Indiase cobra, de Zwarte Mamba of de Taiwanese Kraitslang. Deze soorten behoren tot de giftigste slangen ter wereld. Ze kunnen allemaal met één enkele beet een mens doden.
Gif produceren kost veel energie
Volgens Bittenbinder gebruiken de slangen hun gif liever niet. Het kost ze relatief veel energie om dit spul aan te maken. Slangengif bestaat onder meer uit een cocktail van allerlei giftige stoffen. En dat is per soort verschillend. En ook binnen de slangensoort zijn er verschillen. Tussen mannetjes en vrouwtjes, tussen oude en jonge slangen, of tussen de slang in het ene gebied en het andere gebied. Dat het slangengif zo verschillend is, is naast fascinerend ook een probleem. Met deze wetenschap is het nog complexer om geneesmiddelen te ontwikkelen tegen slangenbeten.
Droge beet van een gifslang
Onlangs is er een onderzoek gestart naar de adder in Nederland. Dat is onze enige gifslang. De vraag is of het slangengif van de adder in bijvoorbeeld natuurgebied de Meinweg uit andere bestanddelen bestaat dan van de adder in Drenthe, of op de Veluwe.
Overigens kunnen de meeste mensen die worden gebeten door een gifslang het gewoon navertellen. Het gaat dan om een ‘droge beet’, waarbij de slang helemaal geen gif inspuit. De gifslang staat trouwens op de tweede plek in de top 3 van dodelijkste dieren wereldwijd voor mensen. Op 1 staat de mug die door het verspreiden van ziektes zoals malaria, dengue en gele koorts de meeste slachtoffers maakt.
gifslangen
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.