Binnenland
NOS

Patiënten met gebroken heup kiezen meer voor palliatieve zorg

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Patiënten met gebroken heup kiezen meer voor palliatieve zorg

Patiënten met een gebroken heup krijgen sinds kort een keuze in het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein: ze krijgen een operatie óf palliatieve zorg. Uit nieuwe cijfers blijkt dat 13 procent van de ouderen met een gebroken heup kiest voor palliatieve zorg terwijl daarvoor nagenoeg iedereen een operatie kreeg.

Wat levert het op als patiënten met een gebroken heup de keuze krijgen tussen een operatie of palliatieve zorg?

"Wat we in het Sint Antonius Ziekenhuis aanbieden is beleid gericht op comfort, pijnstilling en een toch iets zekere periode. Aangezien de operatie bij een gebroken heup toch wel weer complicaties en een onzeker pad aan de patiënten biedt", zegt Thomas Nijdam, arts-onderzoeker en betrokken bij het nieuwe beleid van het st. Antonius Ziekenhuis, in het NOS Radio 1 Journaal.

Kwaliteit van leven

98 procent van de patiënten met een gebroken heup overlijden na 2 à 3 maanden. "Een deel leeft nog langer, maar het belangrijkste is om te zien dat de patiënt comfortabel blijft en het kwaliteit van het leven toch hoog in het vaandel blijft staan met dit beleid. Terugkoppeling van de patiënten en families die wij hebben geïnterviewd: dat de kwaliteit van leven toch goed blijft bij deze patiënten."

Geen operatie

Patiënten die binnenkomen met een gebroken heup zijn grotendeels 85-plussers en ervaren andere medische kwalen dan alleen een gebroken heup. "Deze patiënten kiezen er toch echt voor om geen toeters en bellen aan het einde van hun leven te hebben, zo noemen ze het dan zelf, omdat een operatie niet niks is. De revalidatietijd is lang en de patiënten komen ook niet altijd terug op het niveau die ze gewend waren voordat ze en gebroken heup hadden."

"Soms gaan patiënten het gesprek met hun familie aan om te kijken: wat wil ik nog in het leven? Ik hoef dan niet meer alles wat er in de zorg te bieden is, waarbij ik dan toch naar mijn eigen plekje thuis ga. In plaats van dat ik geopereerd wordt, in het ziekenhuis moet blijven en door een intensief revalidatieproces heen moet. Dan gaan ze relatief snel weer terug naar een verpleeghuis samen met de familie om dan te overlijden."

Keuze

Het klinkt logisch om de keuze om wel of niet te opereren voor te leggen aan een oudere patiënt, toch is dat niet altijd de norm. "Het samen beslissen is in de afgelopen 10 jaar ‘common ground’ in de ziekenhuizen, dat het nu pas de traumachirurg en de heupfracturen aanbiedt, komt vooral dat de patiënten met een gebroken heup veel pijn heeft. Er zit een scheur in het bot wat ook gerepareerd wordt door te opereren. In 40 minuten is die operatie gedaan. De traumachirurg heeft altijd de patiënt willen helpen, ook op die manier."

Nu kan er veel gerichter pijnstilling worden gegeven. "Dan kan de anesthesioloog een heel mooi blok zetten waarbij de pijnstilling op die manier gereguleerd kan worden en daar is geen operatie meer voor nodig. Het mes komt dan niet meer te pas, maar samen met de anesthesioloog kan de pijn heel goed bestreden worden."

RJN Gebroken heup

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie