Soumaya Sahla: 'Ik werd gevraagd als kroongetuige'
- Nieuws
- Soumaya Sahla: 'Ik werd gevraagd als kroongetuige'
Soumaya Sahla zegt als kroongetuige te zijn gevraagd in de zaak rondom haar ex-man en de veroordeelde terrorist Nouriddin El F. “Ik heb nee gezegd, omdat ik niets wist”, aldus Sahla in Dit is de Dag (EO). “Daarna hebben ze een ander koppel weten te overtuigen, die van alles en nog wat hebben gezegd. Er is veel misgegaan.”
Beluister het hele gesprek met Soumaya Sahla in de podcast van Dit is de Dag:
1 op 1 met Soumaya Sahla (20 mei 2024) - Dit is de Dag
In 2005 werd ze samen opgepakt met Nouriddin El F. vanwege zijn betrokkenheid bij de Hofstadgroep, een groep van radicale islamitische jongeren. Ook hadden ze een wapen bij zich.
Op de vraag of ze wist waar El F. mee bezig was, stelt ze weinig in zijn aanwezigheid te hebben verkeerd. Zo zegt ze niet te weten dat hij bevriend was met Mohammed B., die Theo van Gogh doodschoot: “Wat het OM hem allemaal ten laste heeft gelegd en wat de rechter heeft gezegd, daarvan heb ik allemaal kennis moeten nemen uit het dossier.”
‘Gevraagd als kroongetuige’
Zelf werd Sahla veroordeeld vanwege verboden wapenbezit en deelname aan een terroristische organisatie. “Ik ben (in deze eerste zaak, red.) voor medeplichtigheid aan wapenbezit veroordeeld, maar niet voor het lid zijn van een terroristische organisatie”, zegt ze daarover. “Ik was een vreemde eend in de bijt in dat dossier.”
Na haar vrijlating zegt ze te zijn benaderd door de KLPD (Korps landelijke politiediensten, red.) met de vraag om kroongetuige te worden. “Ik werd gehoord en ze hebben mij gevraagd of ik kroongetuige wilde worden. Ik heb nee gezegd, omdat ik er niets van wist.”
Ze werd een tweede keer gearresteerd: “Er werden wapens gevonden in een gemeenschappelijke kelder waar ik niet woonde, maar logeerde.” Volgens Sahla hing haar tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd en werd ze voor de tweede keer gevraagd om kroongetuige te worden, in ruil voor strafvermindering. “Ik heb dat niet gedaan, want ik ga niet liegen. Daarna hebben ze een ander koppel weten te overtuigen en die hebben van alles en nog wat hebben gezegd.” Deze zaak resulteerde uiteindelijk in de bredere veroordeling.
‘Veel misgegaan’
Vindt ze dat ze ten onrechte is veroordeeld? “Er is veel misgegaan in de zaak”, zegt Sahla. “Je moet alles bezien in de tijdsgeest van na de moord op Theo van Gogh, er was veel paniek. Iedereen wie ooit rondom zijn persoon vertoefde, werd gearresteerd. Wat ik hier mee wil zeggen, is dat het de hoogste tijd is voor het parlement om een parlementaire enquête uit te schrijven.”
Ze stelt dat de AIVD haar tweede arrestatie heeft geprobeerd tegen te houden. “Dat is niet gelukt, het OM is destijds zijn eigen gang gegaan. Er zijn heel veel ontlastende bewijsmaterialen uit het dossier gehaald.”
Toch zegt ze zich erbij neer te leggen: “Het is twintig jaar geleden, ik leg me neer bij het vonnis van de rechters. Daar heb ik mijn redenen voor. Mijn rechtszaak is niet helemaal gegaan zoals het moest gaan. Maar daar ben ik ook mede debet aan, omdat ik rekening moest houden met de veiligheid van mijn familie. Ik respecteer het vonnis.”
Eerder werd Sahla uit de VVD gezet nadat er verschillende keren commotie was ontstaan rondom haar persoon.
Video niet beschikbaar
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.