30 meter lange scheur in Westerscheldetunnel: kunnen Terneuzenaren rustig slapen?
- Nieuws
- 30 meter lange scheur in Westerscheldetunnel: kunnen Terneuzenaren rustig slapen?
In de Westerscheldetunnel zit een scheur. En niet zomaar één. De scheur van 30 meter was bij het beheer van de tunnel al maandenlang bekend, maar de Terneuzenaren wisten al die tijd van niks. 'De situatie is zorgelijk maar niet acuut', heeft de directeur van de tunnel herhaaldelijk gezegd, vertelt Rolf Bosboom, journalist bij de Provinciale Zeeuwse Courant. "Als een arts dat tegen mij zou zeggen, zou ik niet rustig slapen", zegt hij in Dijkstra en Evenblij ter Plekke.
Ter plekke in Terneuzen: een scheur in de Westerscheldetunnel - Dijkstra & Evenblij ter plekke
De scheur in de Westerscheldetunnel kwam aan het licht omdat er een lekkage was. Hoe die is ontstaan, is onbekend. De scheur bevindt zich aan de landzijde, niet onder water, aan de kant bij Borssele. Naast de 30 meter lange scheur zit er ook een breuk in de tunnel. Het heeft vervolgens acht maanden geduurd voordat het nieuws naar buiten werd gebracht.
Breuk in Westerscheldetunnel
Volgens Rolf Bosboom, journalist van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) is de breuk in de tunnel gevaarlijker dan de scheur. De Westerscheldetunnel bestaat uit ringen en segmenten die de druk moeten weerstaan van het water en alles wat erboven zit, legt hij uit. "Zolang er een scheur in zit, doet de tunnelwand zijn werk. Maar als er een breuk in zit, dan is de stevigheid verloren. (...) Er zit nu echt een zwakke plek, in feite, in de tunnel. Het is maar een klein segment van de duizenden segmenten. Maar toch."
'De situatie is zorgelijk maar niet acuut', heeft de directeur van de tunnel herhaaldelijk gezegd, vertelt Bosboom. "Als een arts dat tegen mij zou zeggen, zou ik niet rustig slapen", aldus de PZC-journalist.
Gevaarlijk als scheur groter wordt
De situatie is pas gevaarlijk als de scheur groter wordt en als het verkeer er hinder aan ondervindt, vertelt burgemeester Merrienboer. Hij is tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. Op dit moment wordt er voortdurend gemonitord of de scheur groter wordt: "Het beeld wat er nu is, is dat de scheur er misschien al wel heel lang zit en dat veilig gebruik wel mogelijk is", aldus Merrienboer.
Bovendien lijkt het te gaan om een geïsoleerd incident. Dat wil zeggen: de hele tunnel is gecheckt en het lijkt te gaan om maar één scheur, die bij Borssele.
In het publiek bij Dijkstra en Evenblij ter Plekke zitten veel Terneuzenaren die wekelijks of om de week gebruik maken van de Westerscheldetunnel. Eén luisteraar grapt dat ze wel haar zwemdiploma zal gaan halen: "Ik denk dat er tegenwoordig wel deskundigen zijn die kunnen bepalen of het veilig is of niet."
Situatie is stabiel
Nu is de situatie stabiel, maar Merrienboer kijkt op dit vooral naar het moment dat de scheur gerepareerd moet worden: "Wat zijn dan de consequenties voor Zeeuws-Vlaanderen? Als de tunnel bijvoorbeeld een tijd buiten gebruik moet en we gaan niet met verkeer door één buis rijden want dat is ook niet veilig, dat zijn dingen waar ik over pieker."
Video niet beschikbaar
Dijkstra en Evenblij ter plekke
Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.