Hoe wil de Onderwijsbond het aantal flexwerkers terugdringen?
- Nieuws
- Hoe wil de Onderwijsbond het aantal flexwerkers terugdringen?
Op plekken met grote personeelstekorten, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen, krijgen werkgevers vaker te maken met te veel zzp'ers. Dat probleem speelt ook in kinderdagverblijven én in het onderwijs. De flexwerkers verkiezen de flexibiliteit boven een vaste aanstelling. En daar zijn zorgen over. Tamar van Gelder, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOB) vertelt in Nieuws en Co wat zij daaraan willen doen.
Video niet beschikbaar
Stijging aantal flexkrachten
Van Gelder ziet het aantal zzp'ers oplopen. "Helemaal de afgelopen jaren, met het lerarentekort zijn het er steeds meer geworden. Omdat iedereen eigenlijk probeert het rooster rond te krijgen en op allerlei manieren mensen voor de klas te krijgen. Wij maken ons daar zorgen over, want goed onderwijs maak je met een vast team."
Het aantal flexkrachten in het onderwijs is volgens de Kamer van Koophandel opgelopen tot minimaal 2400. Volgens Van Gelder kiest niet iedereen van die groep vrijwillig voor flexwerken. "Het gaat er natuurlijk over dat je een goede werkgever wil, als docent zijnde. Die zijn er niet op alle plekken in Nederland. Er zijn dus ook veel werkgevers die niet veel flexibiliteit geven en geen ruimte geven om je te ontwikkelen. Maar werkgevers kunnen dat zelf ook, dus dat is echt zonde. Je moet mensen binden aan het onderwijs, want we hebben een grootlerarentekort."
Rode loper
Het nadeel van de vele flexwerkers voor scholen is de onregelmatigheid, zegt Van Gelder. "Onderwijs maak je echt samen, als team. In dat team wil je met elkaar sparren en je ontwikkelen. Als er elke dag iemand anders is, kun je heel moeilijk het onderwijs vormgeven. Ook voor kinderen is het ingewikkeld om steeds iemand anders voor de klas te zien."
Van Gelder ziet bij de werkgevers een grote kans om het aantal zzp'ers terug te dringen. "Ik denk echt dat werkgevers de ruimte moeten nemen om van het onderwijs een soort rode loper te maken: een hele fijne werkgever, waar je je gewaardeerd voelt, voldoende verdient en waar je ontwikkelingsmogelijkheden hebt."
Hoe wil de Onderwijsbond het aantal flexwerkers terugdringen?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.