Tweede Kamer wil inzage in financiering alFitrah-moskee
- Nieuws
- Tweede Kamer wil inzage in financiering alFitrah-moskee
Het bestuur van de Utrechtse alFitrah-moskee moet donderdag voor de rechter verschijnen. De commissie van Kamerleden die onderzoek doet naar de financiering van moskeeën in Nederland, eist inzage in financiële stukken, maar de moskee weigert die te geven omdat zij vinden dat de overheid ze oneerlijk behandelt. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.
alFitrah moet inzage geven in documenten
De advocaat van de moskee Anis Boumanjal kreeg de brief onder ogen van de onderzoekscommissie. “Ze willen documenten hebben van de afgelopen tien jaar, van a tot z. Het komt erop neer dat ze de moskee ondersteboven houden en dan maar schudden om te kijken wat eruit komt.”
Volgens Boumanjal heeft de moskee de stukken niet. “De FIOD heeft drie jaar geleden een inval gedaan. Maar daarnaast: ze komen met het verhaal dat ze willen onderzoeken of er invloed is vanuit ongewenste landen. Je moet met iets beters komen.”
'Geheel legitiem'
Volgens hoogleraar sociologie Ruud Koopmans houdt de commissie zich bezig met het vraagstuk van buitenlandse financiering. “Ze willen overzicht krijgen van buitenlandse geldstromen aan in het bijzonder Nederlandse moskeeën. Dat lijkt mij geheel legitiem.”
“Er ligt een bepaalde problematiek van radicalisering van mensen die naar Syrië en Irak zijn afgereisd, en voordat ze dat doen diensten bezoeken in salafistische moskeeën. En de vraag is in hoeverre overheden uit onvrije landen daar invloed in hebben door het geven van geld aan moskeeën of niet-islamitische religieuze organisaties.”
‘Alleen maar moskeeën’
Volgens de advocaat van de moskee wringt daar de schoen. “Het zijn alleen maar moskeeën. En dan wordt er een definitie uit de hoge hoed getoverd waaruit blijkt dat het om onvrije landen gaat. En wat is daarvan het resultaat: alleen de moskeeën. Maar joodse instellingen krijgen ook geldsteun, maar dan mogelijk niet uit onvrije landen. Maar wat zijn onvrije landen? Joost mag het weten.”
Maar Koopmans trekt het breder. “Als mij bekend zou zijn dat er gevallen zijn van geradicaliseerde katholieken die door Poolse instellingen zijn gefinancierd, zou het ook reden tot zorg zijn. Maar dat is niet het geval."