Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans: 'De huidige noodmaatregelen duren te lang'
- Nieuws
- Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans: 'De huidige noodmaatregelen duren te lang'
Hoogleraar Staatsrecht Wim Voermans vindt dat het parlement weer aan het werk moet, zodat volksvertegenwoordigers meer betrokken kunnen zijn bij de voortgang van de coronamaatregelen. "Neem nu je rol, schakel op en bemoei je er weer volop tegenaan", zegt Voermans in het radioprogramma 1 op 1.
Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans: 'De huidige noodmaatregelen duren te lang'
Voermans ziet dat het momenteel ‘moeilijk is om het parlementaire werk te doen.’ "Ons parlement blijft in functie, maar is helemaal afgeschaald. Het parlement staat op grote afstand en dat begint te wringen."
Dat heeft te maken met de zogenoemde ‘wet publieke gezondheid’. Om epidemieën te voorkomen kun je via deze wet allerlei noodverordeningen nemen. Maar, zo vindt Voermans, "dat duurt te lang. Het lijkt wel een noodtoestand, maar dan niet met de garanties die het uitroepen van de noodtoestand garandeert."
Spoedwet
De hoogleraar Staatsrecht, verbonden aan de Universiteit Leiden, heeft zijn hoop gevestigd op de spoedwet. Het kabinet werkt daaraan om de noodmaatregelen een ‘betere juridische grondslag te geven'.
"Volksvertegenwoordigers kunnen dan meedenken over de vraag: 'wat zijn de voorwaarden waaronder we de maatregelen voort zouden willen zetten?'"
‘Journalistiek: vecht informatieweigering aan’
"Informatie is de motor van de democratie", zegt Voermans in een vraaggesprek met presentator Sven Kockelmann. Journalisten en burgers kunnen via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) overheidsinformatie opvragen. Door de huidige coronacrisis schuift het kabinet die verzoeken op de lange baan.
Voermans hekelt dat besluit en heeft grote vraagtekens bij de reden die het kabinet opvoert, namelijk dat dit ‘een onredelijke extra belasting’ voor ambtenaren oplevert. Voermans roept de journalistiek op om die reden ‘aan te vechten’ bij een rechter.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.