Bewoners Hoevelaken niet blij met gang van zaken rondom noodopvang asielzoekers
- Nieuws
- Bewoners Hoevelaken niet blij met gang van zaken rondom noodopvang asielzoekers
Het aanmeldcentrum in Ter Apel is zwaar overbelast. Asielzoekers slapen buiten en er is overlast in de omgeving. Door middel van ‘overlooplocaties’ of ‘voorportaallocaties’ wil staatssecretaris Eric van der Burg de druk op Ter Apel verlichten. Ook in het dorp Hoevelaken, in de gemeente Nijkerk, zijn er plannen voor een tijdelijke noodopvanglocatie voor asielzoekers. Dat roept gemengde gevoelens op bij buurtbewoners. “Voor ons voelde het alsof de beslissing al lang genomen is”, vertelt een van de omwonenden in 5 Dagen.
Opgestapt
Verschillende buurtbewoners kwamen maandagavond 12 juni met een teleurgesteld gevoel uit de bijeenkomst. “Voor ons is er niks nieuws verteld. We hadden er toch iets meer van verwacht, omdat je als bewoner wordt uitgenodigd en het idee hebt dat je erover kan meepraten. Maar voor ons voelde het alsof de beslissing al lang genomen is,” zegt een van hen in de gele NPO Radio 1-bus van 5 Dagen. Dat leidde tot onvrede rondom de gang van zaken bij de aanwezigen van de bijeenkomst. “Er was best wel wat emotie onder een aantal inwoners. Die zijn uiteindelijk ook eerder weggegaan van de bijeenkomst. En dat kan ik heel goed begrijpen.”
Gebrekkige communicatie
Bij een andere bijeenkomst ging het er iets anders aan toe. “Wij hebben echt een constructief gesprek gehad. We konden alles vragen en hadden alle tijd om al onze zorgen te uiten”, vertelt een buurtbewoner. Maar ook hier blijft de communicatie vanuit de gemeente blijft een punt van kritiek.
“Wat we wel merkten was dat wij zeker niet op alle vragen, waarvan ik vind dat ze terecht zijn, antwoord hebben gekregen. Of geen goed antwoord.” Daardoor worden bestaande zorgen, over bijvoorbeeld veiligheid, niet weggenomen. “Mensen associëren de komst van een noodopvang met een stukje onveiligheid. En of dat nou terecht of onterecht is, daar hoor je mij niet over spreken. Maar je moet als gemeente proberen om die onzekerheid die de mensen hebben weg te nemen op zo’n avond”, vinden de buurtbewoners.
Verdeeldheid en veiligheid
Ook vanuit de plaatselijke ondernemers en winkeliers komt kritiek. Uit een enquête van de winkeliersvereniging Hartje Hoevelaken kwam naar voren dat er verdeeldheid is onder de winkeliers. “Ongeveer de helft is voor, en de andere helft is tegen,” vertelt Suzan Steltenpool, voorzitter van Hartje Hoevelaken.
De twee kanten hebben één ding gemeen: “En dat is dat ze heel erg benieuwd zijn naar de veiligheid, en het financiële aspect.” Een onveilig gevoel van winkelmedewerkers, winkeldiefstal, en de kans dat toekomstige consumenten ervoor kiezen om Hoevelaken te vermijden, worden opgenoemd als angsten in de enquête.
Toch kunnen er ook voordelen aan de komst van de noodopvang zitten. Wellicht zijn er nieuwe werknemers te vinden binnen de noodopvang. “Ook wij hebben allemaal te maken met personeelstekorten”, zegt Suzan. Of wellicht worden de asielzoekers consument bij de lokale winkels. “Er zijn dus twee kanten aan de medaille.”
Voor de opvang, maar tegen dit plan
Uiteindelijk stellen de omwonenden: “We zijn vóór de opvang, maar tegen dit plan, op deze plaats.” Het aantal van 350 asielzoekers dat in de noodopvanglocatie zal verblijven, is te groot voor het draagvlak van het dorp Hoevelaken. “Het gaat voor de meeste inwoners niet om de komst van de vluchtelingen. Het gaat om die aantallen. En wij vinden echt dat die menselijke maat daarbij gewoon ver te zoeken is.”
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.