Binnenland
WNL

Oud-MIVD-baas Pieter Cobelens: Nederland moet sneller en makkelijker wapens kunnen kopen

foto: WNLfoto: WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-MIVD-baas Pieter Cobelens: Nederland moet sneller en makkelijker wapens kunnen kopen

Volgens oud-MIVD-baas en voormalig hoofd operaties van Defensie, Pieter Cobelens, moet Nederland sneller en gemakkelijker wapens kunnen kopen. Europese aanbestedingsregels zouden volgens hem tijdelijk overboord moeten worden gegooid. Dat zegt hij in Sven Op 1.

Video niet beschikbaar

De regels maken het volgens Cobelens nu te ingewikkeld en tijdrovend om wapens aan te schaffen. "Als wij 200 Stingers weggeven, moeten die worden aangevuld. Als we ze aankopen volgens de bestaande procedures, komen ze bij de Vierde Wereldoorlog binnen." De Tweede Kamer moet kortom, volgens Cobelens, een wet aannemen zodat Defensie zich gemakkelijker kan bewapenen.

Stingers

Cobelens was als hoofd Operaties verantwoordelijk voor de aanschaf van de eerste Stingers. Hij stelt dat het bijzonder is dat er nu in de media gesproken wordt over de effectiviteit van deze wapens. Dat is ongebruikelijk. "Het afschieten van een Stinger kun je iemand in een kwartier leren. Het is voor de Russen niet fijn dat zulke wapens in grote hoeveelheden worden verspreid."

Knapste koppen

Ook in het thuisland moeten we ons wapenen. Cobelens zou graag "de knapste koppen" op het gebied van IT in Nederland bij elkaar brengen. Defensie zou volgens hem snel deze personen moeten "mobiliseren".

We hebben er genoeg in de wetenschap die zich met veiligheid bezighouden, genoeg bij grote bedrijven." Deze individuen moeten we hier houden, en voorkomen dat ze naar het buitenland gaan. "Mobiliseren betekent hetzelfde als: 'We bellen ze op en vragen ze, om even hier werken'", aldus Cobelens.

Poetin

Cobelens constateert ook dat de strategie van Poetin vooralsnog niet lijkt te werken. "Dat leidt tot de voorzichtige conclusie dat zijn hoofddoelstelling om in Kiev de regering om te gooien eigenlijk mislukt is. Hoe meer tegenstand hij krijgt, hoe meer dode lichamen teruggaan naar het vaderland. En dan houdt ook de propagandamachine het niet meer tegen."

Mogelijk heeft Poetin de weerstand van Oekraïne en de Europese eenheid onderschat, aldus Cobelens. "We waren altijd het Europa van geen daden maar woorden. Dat lijkt nu andersom te zijn. Ik denk dat Poetin daar geen rekening mee heeft gehouden. Hij dacht dat dit hetzelfde zou zijn als met Georgië, Tsjetsjenië en de Krim."

Sven op 1 - 28 Feb 2022, 11:30 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie