Binnenland
MAX

Hoe de 'ouderwetse' trekvaart ons kan helpen in strijd tegen klimaatverandering

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de 'ouderwetse' trekvaart ons kan helpen in strijd tegen klimaatverandering

De trekschuit was het vervoersmiddel van de 17e eeuw; een boot die voort werd getrokken door paarden. Deze vorm van transport verdween toen de trein kwam. Dat wil niet zeggen dat de trekvaart - de waterweg waar die boten overheen gingen - overbodig is. Sterker nog: het kan ons helpen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, stelt Erik Mostert in Villa VdB. De docent en onderzoeker Watermanagement aan de TU Delft pleit daarom voor een herwaardering van de trekvaart.

Video niet beschikbaar

"Het was een heel betrouwbaar vervoersmiddel. Je was niet afhankelijk van wind, het was comfortabel, het was eigenlijk een drijvende bus", zegt Mostert. Nederland is en was het enige land ter wereld die de trekschuit als openbaar vervoer gebruikte. "Toen eenmaal de trein opkwam verdween de trekschuit snel uit beeld. Want de goedkoopste klasse in de trein was even duur als de goedkoopste klasse van de trekschuit. Alleen de trein ging drie keer zo snel."

Trekvaarten blijken nog steeds essentieel

Docent en onderzoeker Erik Mostert legt uit dat de trekvaarten waar de trekschuiten doorheen gingen nog steeds van enorm belang zijn. "Wanneer het te hard regent zijn de trekvaarten belangrijk voor de aan- en afvoer van water naar de Noordzee. Zonder deze oude trekvaarten zou de boel onderwater komen te staan."

Door de klimaatverandering, die gepaard gaat met steeds heviger regenbuien, blijken de trekvaarten een bijzondere rol te kunnen spelen in niet alleen het afvoeren van water. Ze kunnen ook van belang zijn bij het opslaan van water in tijden van droogte. "Een van de oplossingen is om de regen die in de winter valt te bergen en dit dan in de zomer te gebruiken in tijden van droogte."

Een nieuw meer

Mostert en zijn studenten hebben al een idee wat je met de trekvaart kan. "Wat wij voorstellen is om ten oosten van Zoetermeer een groot meer aan te leggen waar het water omhoog en naar beneden kan gaan. Hiervoor moeten er wel nieuwe watergangen aangelegd worden. Hier willen we dan ook weer een trekvaart van maken waar een trekschuit doorheen kan."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie