Schrijfster Lale Gül krijgt steun van prominenten
- Nieuws
- Schrijfster Lale Gül krijgt steun van prominenten
In een online manifest spreekt een dertigtal politici, journalisten en bestuurders steun uit voor de met de dood bedreigde schrijfster Lale Gül. Ondertekenaars zijn onder meer ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers, auteur Tommy Wieringa en cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Ook vanuit de katholieke kerk en de Joodse gemeenschap is steun voor de schrijfster.
"Wat mij betreft is beledigd zijn en het moeilijk vinden één. Maar dreigen, schelden, voor racist uitmaken, dat is iets anders. Dan moeten we toch met z'n allen opstaan en moet de politiek iets gaan doen. Want het is eigenlijk van de zotte dat politiek opstaat en dat anderzijds de mensen die echt voor ophitsing zorgen bijvoorbeeld nog altijd financiering krijgen. Dat zit mij nog het meest dwars", zegt publicist, columnist en ondertekenaar van het manifest, Aylin Bilic in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Bedreigd na debuutroman
Sinds het verschijnen van haar debuutroman 'Ik ga leven' en de media-aandacht voor het boek wordt de 23-jarige Gül bedreigd en krijgt ze haatberichten op sociale media. De roman gaat over haar streng islamitische opvoeding in Amsterdam-West. De auteur is kritisch over veel Turkse en islamitische tradities.
"In Nederland maken we onze eigen keuzes. Bepalen we zelf hoe we willen leven, en met wie. Wat we willen zeggen, en hoe. Vrijheid hoef je niet te verdienen, je hebt het als je in dit land woont. Ongeacht je achtergrond, je afkomst, je levensovertuiging. Ook Lale Gül", staat in het manifest op de website LaatLaleVrij.nl.
Niet alle lijsttrekkers spreken zich uit
Het online manifest is een initiatief van Bert Bakker, voormalig Tweede Kamerlid voor D66. En het kwam er volgens Bilic geen moment te vroeg: "We vonden dat het best wel stil bleef, zowel vanuit de politiek als vanuit de media. Bert Bakker heeft dat initiatief genomen. Fantastisch, met echt een hele mooie tekst. Het is zo jammer dat de terughoudendheid er vooral is bij progressieve mensen. Waarom dat is, Joost mag het weten"
Ook publicist en columnist Yesim Candan deelt die frustratie: Aylin en ik wilden graag vanuit de Turks-Nederlandse hoek iets laten horen, want dat vonden we ook best wel sterk. Om eigenlijk een vuist te maken tegen alle bedreigers. We zijn allebei seculier, we bespreken taboes en we staan allebei voor de vrijheid van meningsuiting. Helaas hebben we dat zelf niet van de grond gekregen, maar toen Bert Bakker ermee kwam vonden we het ook waanzinnig mooi. Want het wordt zo breed gedragen. Maar ik mis wel iets, want het zou toch super zijn als alle lijsttrekkers op zouden staan.
Hopelijk volgt emancipatieproces
Candan hoopt dat Lale Gül voor verandering kan zorgen: "Ik kreeg veel reacties van mensen die inhoudelijk reageerden en het moeilijk vonden omdat ze wel heel erg houden van de islam. Ze voelden zich beledigd dus ik ben er het gesprek mee aangegaan. Misschien komt er nog een emancipatieproces, want Lale Gül heeft echt iets gedaan, iets positiefs in mijn ogen. Ze heeft echt iets doorbroken en ik denk dat het bij de critici misschien nog moet landen, en dan heb ik het niet over de dreigers en haters.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.