Gebruik jij overal hetzelfde wachtwoord? 'Zo word je geen slachtoffer'
- Nieuws
- Gebruik jij overal hetzelfde wachtwoord? 'Zo word je geen slachtoffer'
Facebook, Netflix, e-mail, overal maak je gebruik van gebruikersnamen en wachtwoorden. Drie op de vijf Nederlanders gebruikt altijd nog dezelfde wachtwoorden voor verschillende online diensten. Om mensen bewust te maken van de gevolgen heeft Tweakers, de populaire vergelijkingswebsite voor elektronica- en technologie, de Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag in het leven geroepen.
"Regelmatig je wachtwoord veranderen klinkt als gedoe, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn", zegt Arnoud Wokke, redacteur van Tweakers in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
In deze tijd is digitale beveiliging voor iedereen van groot belang. Wachtwoorden als '12345678' of 'password01' zijn makkelijk te onthouden, maar daardoor ook makkelijk te kraken. Hoe zorg je ervoor dat je voor ieder account een goed wachtwoord hebt dat je ook nog eens kunt onthouden?
Hoe vaak moet je je wachtwoorden veranderen?
"Bij veel mensen kan het nog veel beter als het gaat om wachtwoorden", zegt Arnoud Wokke, redacteur van Tweakers. "Je hoeft echt niet elke drie maanden je wachtwoord te veranderen, maar je moet erover nadenken of je goede wachtwoorden hebt en hoe je die beheert."
Je wachtwoord veranderen van 'Welkom01' naar 'Welkom02' heeft dus niet zoveel zin, want dat zijn allebei slechte wachtwoorden. "Het belangrijkste is dat mensen over de gevolgen nadenken."
De gevolgen van het gebruiken van dezelfde wachtwoorden
Hackers slaan vaak toe. Denk bijvoorbeeld aan het incident van Dropbox in 2016 waarbij de gegevens, zoals wachtwoorden en e-mailadressen, van ongeveer 69 miljoen gebruikers ineens online stonden.
"Als je daar een account hebt en je gebruikt hetzelfde wachtwoord voor je e-mail, dan kan iedereen jouw wachtwoord uit de database vissen, in jouw e-mail inloggen en alle wachtwoorden van al jouw andere accounts aanpassen", zegt Wokke.
Iemand die kwaad wil kan dan gemakkelijk allerlei producten bestellen vanaf jouw account, identiteitsfraude plegen en vragen naar wachtwoorden bij bekenden. "Dat is relatief makkelijk."
Als je ook nog eens hetzelfde wachtwoord gebruikt voor bijvoorbeeld Netflix en Spotify, dan kan iemand jouw account in en een betaald account omzetten en dat verkopen. Wokke: "Jouw account is dan gewoon geld waard."
'Hoe langer het wachtwoord, des te moeilijker te kraken'
Wokke legt uit dat jouw wachtwoorden versleuteld met geheimtaal worden opgeslagen. "Op het moment dat je inlogt, kijkt de dienst naar wat je intypt en die versleuteling controleert of je wachtwoord klopt."
"Als je een hele lange reeks van cijfers en woorden hebt, dan moet je weten hoe die geheimtaal werkt. Om daarachter te komen heb je heel veel tijd en heel veel computers nodig. Dus uit hoe meer karakters jouw wachtwoord bestaat, hoe langer de code in geheimtaal is en des langer het duurt om het wachtwoord te kraken."
Wachtwoordhulpen bieden de uitkomst
Volgens Wokke is een ander wachtwoord voor ieder account het beste. "Het allerbelangrijkste is dat het lang is. Dat is niet handig, maar het maakt het echt veel moeilijker te kraken als je bijvoorbeeld dertig karakters in je wachtwoord hebt."
Bij sommige diensten staan maar een wachtwoord van zestien karakters toe. Dan is het volgens Wokke slim om het maximaal te gebruiken en cijfers toe te voegen. 'Kies voor een volstrekt willekeurig wachtwoord. Woorden die niets met elkaar te maken hebben.' Ga bijvoorbeeld niet voor Groen-geel-oranje of Tuin-boom-vogel.
Voor ieder account een ander, supermoeilijk wachtwoord verzinnen wat je ook nog eens moet onthouden, is niet makkelijk. Dan kun je de hulp inschakelen van een wachtwoordhulp. Wokke: "Dat is een soort kluis waar al je wachtwoorden instaan. De wachtwoordhulp onthoudt en verzint jouw wachtwoorden."
Welke wachtwoordhulp kun je dan het beste gebruiken? Dat heeft Tweakers alvast voor je uitgezocht. Deze wachtwoordhulpen zijn volgens hen het beste.
Reageren?
Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.