Prinses Amalia ziet af van toelage van 1,6 miljoen euro: "Wel een beetje verwacht"
- Nieuws
- Prinses Amalia ziet af van toelage van 1,6 miljoen euro: "Wel een beetje verwacht"
Ongemakkelijk, vindt kroonprinses Amalia de jaarlijkse toelage van 1,6 miljoen euro die ze vanaf haar achttiende verjaardag zou krijgen. En daarom ziet ze er vanaf. Dat schrijft de prinses vandaag in een handgeschreven brief. De afgelopen tijd was er veel commotie over de toelage.
"Ik had dit wel een beetje verwacht", zegt Peter Rehwinkel. Hij is staatsrechtdeskundige en schrijver van het boek "Amalia, de plicht roept", dat in september verschijnt. "Het was heel belangrijk dat ze eerst haar eindexamen heeft gehaald en een dag later weten we dit."
Video niet beschikbaar
In december wordt de prinses achttien en vanaf dat moment heeft ze volgens de wet recht op zo'n 1,6 miljoen euro per jaar. Een kleine 300.000 euro per jaar daarvan is inkomen, de vergoeding voor personele en materiële uitgaven is ruim 1,3 miljoen.
Nu meldt Amalia dat ze tot het eind van haar studie geen beroep doet op het inkomensdeel van haar uitkering, en dat ze "zolang zij geen hoge kosten zal maken in haar functie als Prinses van Oranje" ook de onkostenvergoeding terugstort. De kroonprinses heeft daar zelf een brief over geschreven aan demissionair premier Rutte en die heeft de Tweede Kamer geïnformeerd.
foto: Rijksoverheid
De brief die prinses Amalia aan demissionair premier Rutte stuurde
"Ik denk dat dit wel heel erg vanuit een PR oogpunt is benaderd", zegt Rehwinkel over de handgeschreven brief. "Kijk, het had een bericht van de premier kunnen zijn, maar zo wordt het toch iets persoonlijks. Daar zal Aamlia ook zeker met haar ouders over hebben gesproken. Maar vanuit PR-oogpunt is dit slim."
Amalia slaagde gisteren voor haar eindexamen gymnasium. Ze gaat niet meteen een vervolgopleiding doen, maar ze wil "eerst de wereld verkennen". In haar brief schrijft de kroonprinses dat ze het "ongemakkelijk" vindt om een uitkering te krijgen zolang ze daar "weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moelijker hebben, zeker in deze onzekere corona-tijd".
Willem-Alexander
Deze discussie is niet nieuw. Bij haar vader, Koning Willem-Alexander, was er ook ophef, zegt Rehwinkel. "Het werd toen veel geld voor een snotneus van 18 genoemd."
Rehwinkel legt uit waar het vandaan komt. "Het is allemaal gebaseerd op wetgeving van meer dan 50 jaar oud. Wetgeving is in de jaren 70 vastgesteld en op de grond daarvan ontvangt de troonopvolger een wettelijke uitkering. Dat zou je kunnen veranderen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Daar is een twee derde meerderheid voor nodig. Er wordt in verkiezingsprogramma's veel over gezegd, maar makkelijk om het te veranderen is het niet", besluit de staatsrechtdeskundige.
Auteur Peter Rehwinkel over Prinses Amelia, die afziet van haar toelage
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.