Binnenland
NOSNTR

Onze economie als donut

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onze economie als donut

We moeten onze economie fundamenteel anders inrichten. Niet langer alleen op groei gericht en op de werking van de markt. Het moet duurzamer en inclusiever, met een donut als onderliggend model. Dat vindt de Britse econoom Kate Raworth. Vanmiddag sprak ze de Tweede Kamer toe, en deelde ze haar bestseller Donut Economie uit.

Het idee is simpel: de economie ziet eruit als een donut en dat zijn de kaders waarin we werken. De ronde ring is duurzaam en eerlijk gebied. Daar functioneert onze economie zonder schade aan aan de natuur aan te brengen. Ook is er meer dan voldoende voedsel en werk. Alles is ideaal op de donut. In het gat van het broodje bevinden zich onze tekorten. En buiten de randen van de donut is alles wat er mis is met de wereld. Een gezonde en duurzame economie blijft op het deeg van de donut.

Met deze theorie rammelt Kate Raworth aan een aantal vastzittende ideeën, zegt econoom Joris Tieleman. “Een van die ideeën is dat de economie altijd moet groeien.” Raworth ziet dat anders. Zij zegt dat de economie op een gegeven moment volwassen is en dat het in balans moet zijn. Als het zo ver is, moet je er alles aan doen om die balans te behouden. Soms krimpen, soms groeien. Soms uitbreiden, soms inschikken.

'Allemaal onzin'

Haar Donut-theorie is niet onomstreden onder economen. “Ik hoor twee geluiden vaak terug”, vertelt Tieleman. “Eén: ‘wij doen dit al lang’ en twee: ‘Dit is allemaal onzin’. Dat kan natuurlijk niet allebei waar zijn.” Volgens Tieleman vinden economen het vooral lastig dat Raworth zo’n grote groep mensen aanspreekt. “Ze maakt denken over economie voor iedereen toegankelijk, en niet alleen voor economen.”

Of een rond zoet broodje de wereld echt gaat veranderen is nog maar de vraag. Al ziet Tieleman wel al verandering. “Bij economen is er weerstand, maar je ziet wel bedrijven en gemeentes bezig zijn met de vraag hoe zij het donut-idee kunnen toepassen.”

Over Nieuws en Co

Dit artikel is een bijdrage van Nieuws en Co, iedere werkdag tussen 16.00 en 16.30 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending en andere artikelen zijn te vinden op de programmapagina van Nieuws en Co.

Ster advertentie
Ster advertentie