Met nieuwe Wajong gaan jonggehandicapten er honderden euro's op achteruit
- Nieuws
- Met nieuwe Wajong gaan jonggehandicapten er honderden euro's op achteruit
Wajongers gaan er zomaar 400 tot 500 euro per maand op achteruit als de nieuwe wetgeving voor jonggehandicapten wordt aangenomen. Kitty Jong, vicevoorzitter van de vakbond FNV zegt in De Nieuws BV: "Er gaat iets fundamenteel verkeerd met de rechten van gehandicapten."
De Eerste Kamer stemt morgen over nieuwe wetgeving voor jonggehandicapten; de Wajong. Aanleiding is de complexiteit van het huidige systeem en dus gaat de wet geharmoniseerd worden. Dat klinkt mooi, maar voor twee specifieke groepen Wajongers zal de wetswijziging negatieve inkomenseffecten hebben, zo zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van vakbond FNV.
Wajongers gaan er honderden euro's op achteruit
Jong: "Als je een hoogopgeleide Wajonger bent dan heb je nu recht op ongeveer een vergelijkbaar loon als degenen die dezelfde studie gedaan hebben. Dat wordt afgeschaft. Die mensen gaan er zo'n 400 tot 500 euro per maand op achteruit. Mensen met een medische urenbeperking die misschien niet hoger opgeleid zijn, kunnen nu in zeven jaar naar het wettelijk minimumloon toegroeien en straks niet meer.
Jiska Stad-Ogier is initiatiefnemer van 'Stichting Wij Staan Op' en Wajonger. Voor haar verandert er een hoop. "Ik ben begonnen met een Universitaire opleiding met het idee dat ik daar een bijpassend loon bij zou krijgen later. Het is nagerekend door de Landelijke Cliëntenraad. Ik zou per maand 240,- euro minder gaan verdienen dan het perspectief dat ik had toen ik begon met de studie. Dat is erg frustrerend."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Meer werken is geen optie
Stad-Ogier: "Ik heb wat meer moeite om mee te doen in de samenleving omdat ik een handicap heb. Juist dat maakt dat ik heel erg behoefte heb aan een baan en een studie waardoor ik sociaal mee kan doen. Ik heb niet gekozen voor die handicap. Wat nu een beetje uit het wetsvoorstel naar voren lijkt te komen is: ga maar meer werken, want dan hou je meer geld over en dat is voor mij geen keuze."
Het FNV wil dat mensen op waarde geschat worden en ook het College voor de Rechten van de Mens heeft de Eerste Kamer in een rapport opgeroepen het VN-Verdrag Handicap na te leven om zo de mensenrechten van mensen met een beperking te bevorderen, beschermen en te waarborgen. Met succes. "De Eerste Kamer heeft ingezien dat er iets mis gaat met deze wet. Er zijn zeven moties ingediend."
Rechtszaak tegen de overheid
Jong gaat met belangstelling volgen hoe de stemming zal gaan morgen: "Ik denk dat we voor dit moment alles gedaan hebben wat we kunnen doen, maar we zijn nog niet uitgespeeld. Mochten de moties niet aangenomen worden en misschien ook als dat wel zo is, we gaan komend jaar onderzoeken waar we nog rechtszaken kunnen aanspannen. Er gaat iets fundamenteel verkeerd met de rechten van gehandicapten."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.