Binnenland
BNNVARA

Amelisweerd niet geasfalteerd: 'Overheid die dit door gaat zetten is belachelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amelisweerd niet geasfalteerd: 'Overheid die dit door gaat zetten is belachelijk'

Amelisweerd is misschien wel het meest besproken bos van Nederland. Landelijke plannen om de snelweg A27 uit te breiden van 10 naar 14 banen zorgen ervoor dat honderden oude eiken moeten sneuvelen. En dat is tegen het zere been van Utrecht en haar inwoners. "Een overheid die dit door gaat zetten is belachelijk", zegt Els Rijke van 'Amelisweerd niet geasfalteerd' in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Video niet beschikbaar

De nieuwe Tweede Kamer gaat straks beslissen of de verbreding van de A27 daadwerkelijk doorgaat. Volgens Jos Kloppenborg van 'Vrienden van Amelisweerd' en Els Rijke van 'Amelisweerd niet geasfalteerd' zijn de plannen achterhaald en is bovendien het nut ervan niet duidelijk. Zij worden door velen gesteund: een petitie tegen de bomenkamp van Amelisweerd werd al 130.000 keer ondertekend.

Kloppenborg: "Amelisweerd is een geschenk voor de inwoners van Utrecht, een eeuwenoud landgoed pal tegen de stad aan. En de weg verbreden is ook onnodig. De files zijn verdwenen onderhand en als je files wil aanpakken moet je andere dingen doen dan wegen verbreden." Ook als elders nieuwe bomen worden geplant, is het geen reden om de oude bomen van Amelisweerd te kappen, zegt Els Rijke: "Het beetje stukje groen dat we in Nederland hebben, daar moet je van afblijven."

Protest begon in 1971

Ooit raasde geen snelweg door Amelisweerd. In 1971 kwam Jos Kloppenborg samen met andere studenten erachter dat er plannen waren om daar verandering in te brengen. "Er was toen nog nooit een protest tegen een snelweg geweest en de politiek moest nog uitvinden hoe ze daarmee om moesten gaan", vertelt Kloppenborg.

De strijd tegen de plannen veranderde van argumenten voor de natuur, naar een steeds juridische en politieker vraagstuk, legt Kloppenborg uit. Voor zijn gevoel werd niet naar de demonstranten geluisterd en moest en zou de kap doorgaan. Begin jaren '80 bereikten de protesten in Amelisweerd een kookpunt. In 1982 besloten actievoerders het bos te bezetten.

Bezetting van Amelisweerd

Kloppenborg: "We zijn het bos in gewandeld, hebben daar tenten opgezet en we hebben de volgende dag met een grote demonstratie het bos bezet. Een heel dorp was het bijna, in het bos. Alleen, je werd op zondag wel ontwaakt door de ME die iedereen eruit kwam jagen, maar we kwamen gewoon terug."

Uiteindelijk hebben de demonstranten een week het bos bezet. Toen het bos gewelddadig werd ontruimd, volgde gauw daarna de kap. Er was zelfs nog een kortgeding bezig terwijl al bomen werden neergehaald.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wederom de bomen in

Nu raast de A27 door Amelisweerd en wordt opnieuw geprotesteerd, maar nu tegen de verbreding ervan. Als het nodig is, zal Els Rijke samen met anderen van 'Amelisweerd niet Geasfalteerd' het bos bezetten: "Als laatste redmiddel gaan wij ook de bomen in." Al 2500 mensen hebben aangegeven hieraan mee te willen doen.

'De snelweg had er niet moeten komen en hij moet al helemaal niet verbreed worden nu', zeggen veel Utrechters die Rijke spreekt. En niet de minste Utrechters spreken zich uit tegen de kap bij Amelisweerd. "De burgemeester heeft zich er tegen uitgesproken, de gemeente zelf en de provincie zijn er tegen, maar die hebben niet zoveel in te brengen hier", vertelt Rijke.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amelisweerd niet geasfalteerd

Het nut en de noodzaak van de verbreding worden steeds meer onderuit gehaald, vertelt Kloppenborg. Bovendien kost het ongelofelijk veel geld om de snelweg te verbreden. Daarom heeft hij vertrouwen in een uitkomst waar niet gekapt wordt.

Ook Rijke acht de kans groot dat ze het bos niet opnieuw moeten bezetten: "Het is een absurd plan. Nu ook met de coronacrisis zien we dat de snelweg minder vaak gebruikt wordt, en wordt de verbreding minder belangrijk. Ook de klimaatcrisis wordt steeds urgenter. Dus, een overheid die dit door gaat zetten, dat is belachelijk."

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie