Burgemeester Ede vaardigt noodbevel uit na protesten tegen Afghaanse vluchtelingen : 'Verdrietig, boos en ik schaam me'
- Nieuws
- Burgemeester Ede vaardigt noodbevel uit na protesten tegen Afghaanse vluchtelingen : 'Verdrietig, boos en ik schaam me'
Burgemeester René Verhulst van Ede heeft een noodbevel, een samenscholingsverbod en een alcoholverbod uitgevaardigd voor de omgeving van de legerplaats in Harskamp, waar de komende tijd 800 vluchtelingen uit Afghanistan worden opgevangen. De maatregelen moeten een herhaling van dinsdagavond voorkomen. "Die racistische leuzen, dat is afschuwelijk. Ik ben verdrietig, boos en schaam me daar ook voor", zei de burgemeester in NOS Met het Oog op Morgen.
Video niet beschikbaar
Dinsdagavond demonstreerden zo'n 250 mensen bij de legerplaats in Harskamp tegen de komst van de Afghanen. Onder hen waren veel jongeren die alcohol bij zich hadden. Ze riepen leuzen als "Eigen volk eerst" en "Harskamp is van ons". Uiteindelijk greep de politie met honden in.
'Onacceptabel'
Verhulst schaamt zich voor de gang van zaken. "Natuurlijk is demonstreren een grondrecht. Dat iemand zorgen heeft en deze wil uiten, daar heb ik alle begrip voor. Maar echt niet op deze manier. Leuzen gerelateerd aan Auschwitz, het gooien van vuurwerk en het stichten van brand zijn onacceptabel."
Verhulst wijst erop dat de Afghanen uit een moeilijke situatie komen. "Zij hebben nu eerst rust nodig. Ik hoop toch op enige medemenselijkheid van de mensen die daar kwamen protesteren."
Overvallen
De betogers zeggen dat ze door de komst van de Afghanen overvallen zijn en dat ze overlast vrezen. Verhulst erkent dat hij nog niet alle vragen kan beantwoorden omdat de opvang in grote haast is geregeld.
Demonstreren bij de legerplaats is vanaf nu niet meer toegestaan. Op andere plekken mag nog wel worden gedemonstreerd, maar alleen als dat netjes gebeurt en zonder alcohol. De gemeente benadrukt dat de politie de menigte uiteen zal drijven als het weer uit de hand loopt.
Verhulst is blij dat er onder de bevolking ook steun is voor de komst van de Afghanen. "Ik hoop dat iedereen zich realiseert wat het betekent als je als vluchteling je thuisland hebt achtergelaten en rust moet gaan vinden en wennen in een vreemd land."