Lekker weer de tuin in: 13 tips om tuin lenteklaar te maken
- Nieuws
- Lekker weer de tuin in: 13 tips om tuin lenteklaar te maken
[AVROTROS] De lente is in aantocht, het eerste kievitsei is gevonden en de zon laat zich weer wat vaker zien. Het is de hoogste tijd om de tuin op orde te maken. Wat kan je allemaal doen? Radar zet tips voor je op een rijtje.
Video niet beschikbaar
Nederlanders investeren fors meer in hun tuin. Uit onderzoek van Gfk onder 10.000 consumenten blijkt dat er vorig jaar zeven procent meer tuinartikelen gekocht zijn. We kochten voor 3,9 miljard euro aan spullen voor de tuin. Zo kochten we voor 930 miljoen euro aan levende spullen voor in de tuin. De stijging is vooral te danken aan de hoeveelheid nieuwbouwwoningen waar een tuin bij zit.
Is het einde van het tuincentrum voorbij?
Zeker niet, blijkt uit hetzelfde onderzoek in opdracht van Tuinbranche Nederland. 34% van de aankopen werd gedaan in fysieke tuincentra. Wel werd er meer op internet gewinkeld, 13,5% winkelde in 2017 online voor tuinspullen, ten opzichte van 12% in 2016.
Veel tuinen in Nederland
"Zodra de vorst uit de grond is kan je het best beginnen met het onderhoud aan je tuin." Dat zegt tuinman Robert Sterk. Hij heeft een eigen hoveniersbedrijf in Hilversum en weet alles van tuinonderhoud. Uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat 70% van de Nederlanders een tuin heeft. Alleen in Groot-Brittannië zijn er meer tuinen per huizenbezitter. Een tuin is niet iets voor iedereen. Als je een tuin hebt word je geacht deze te onderhouden en dat kost vaak veel tijd. Gelukkig kan je veel doen om je tuin mooi te houden.
Tips
Waar moet je nou op letten als je je tuin gaat onderhouden? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje.
- Heb je een klimop die behoorlijk aan het woekeren is? Dan is het volgens Sterk beter om die helemaal weg te halen. "Ook de wortels. Als hij al heel groot is moet er misschien wel een hovenier bij komen."
- Begin in het voorjaar, zodra de vorst weg is, met het snoeien van vorstgevoelige planten zoals rozen en hortensia's.
- Één van de grootste ergernissen van tuineigenaren is mos in je gazon. Verticuteer je gazon in het voorjaar, bijvoorbeeld in april. Daarmee haal je het mos uit je grasmat en kan licht en vocht weer in het gras trekken. Verticuteren doe je met een speciale verticuteerhark. Gooi vervolgens gazonmest en graszaad op je gazon. Zo voorkom je dat mos en onkruid terugkomt.
- Mesten doe je in het voorjaar. Dat kan met organische mest, zoals compost en bladaarde. Je kan ook korrelmest gebruiken. In plantenborders moet je dat er dik doorheen mesten. Volgens Sterk gebruiken mensen juist in borders te weinig mest. Planten houden van water, mest en een lekkere temperatuur.
- Snoeien? Knip je haag of buxus met de heggenschaar. Heesters snoei je. Snoei vooral het dode hout eruit, dat geeft namelijk lucht in de struik en dan kan hij weer met jonge takken dichtgroeien. Laat bij fruitboompjes de horizontale eraan zitten. Rechtopstaande takken kan je eraf knippen.
- Heb je last van slakken? Haal bij het tuincentrum een anti-slakkenmiddel. Ook voor luizen zijn speciale middeltjes te krijgen, maar daarbij verschilt het per plant wat je moet hebben.
- Heb je last van onkruid? De beste manier om onkruid te verwijderen is om het met wortel en al weg te halen. "De lastigste onkruidplanten zijn zevenblad en heermoes." Sterk zegt dat je op de plek van het onkruid eigenlijk iets nieuws moet planten. Daarmee voorkom je dat er weer opnieuw onkruid gaat groeien. Sterk is geen fan van bestrijdingsmiddelen. "Daar moeten we van af. Gebruik hooguit een biologisch middel."
- Wil je een onderhoudsvrije tuin? Zorg dan voor veel vaste planten en plant die dicht op elkaar. Maak een geraamte van heesters en klimmers. Zorg altijd voor voldoende mest dat het goed dichtgroeit. Onkruid krijgt dan weinig kans. Je hebt dan nog maar twee keer per jaar groot onderhoud nodig om te knippen, snoeien en de bladeren op te ruimen.
- Heb je nog geen composthoop? Overweeg dan om er eentje aan te leggen in je tuin. Composthopen zorgen namelijk voor gratis voeding en minder afval.
- Draad is handig als je je graskanten wil afsteken. Voor afsteken zijn speciale gereedschappen. Draad spannen helpt als je in een rechte lijn wil afsteken.
- Bij een mooie tuin hoort ook een mooi terras. Spuit aan het begin van het lenteseizoen je groene aanslag weg met een hogedrukspuit. Let er wel op dat je hogedrukspuit geen hogere druk heeft dan 60-70 bar, dan spuit je ook niet de kiemen van de beplanting open. Verder moet je oppassen met poreuze stenen. Lees hier meer tips om groene aanslag te verwijderen.
Veel mensen hebben een vijver in de tuin. Verwijder in het voorjaar als alle ijs gesmolten is alle dode planten uit het water. Zorg dat er genoeg zuurstofplanten in je vijver staan. Haal ook dode bladeren uit je vijver, want die zorgen juist voor algvorming.
Grote bomen in de tuin? Als bomen te groot, dood of ziek zijn is het verstandig om deze te verwijderen uit de tuin. Check bij je eigen gemeente of je daar een kapvergunning voor nodig hebt.
Lekker weer de tuin in: 13 tips om tuin lenteklaar te maken
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.