FNV start namens bagage- en cargomedewerkers schadeclaimprocedure tegen Schiphol
- Nieuws
- FNV start namens bagage- en cargomedewerkers schadeclaimprocedure tegen Schiphol
De bond begint namens ruim 400 bagage- en vracht-medewerkers op Schiphol een schadeclaimprocedure. FNV stelt dat ze jarenlang tegen de regels in te zwaar werk hebben uitgevoerd. Ze eisen compensatie vanwege chronische fysieke klachten. Aanleiding voor deze schadeclaimprocedure is een onderzoek van de NOS en Nieuwsuur in september, waaruit bleek dat er veel mis is.
FNV start namens bagage- en cargomedewerkers schadeclaimprocedure tegen Schiphol
Video niet beschikbaar
FNV-advocaat Daphne van Doorn is niet verrast door de hoeveelheid klachten over de werkomstandigheden op Schiphol. Wel is ze verrast door het aantal meldingen wat binnenkwam. "Dat vinden mensen over het algemeen erg lastig", vertelt ze in Nieuws en Co. "Het is een hoge drempel."
Fysieke klachten
Het grootste deel van de medewerkers ervaart rugklachten. "Maar ook veel knie- en schouderklachten. De typische gewrichten die worden aangedaan bij overbelasting. Daarmee bedoel ik: tillen in ongunstige houdingen."
Aantoonbaar
"Je mag niet te zwaar belast worden volgens de ARBO-regelgeving", vertelt Van Doorn. "Doet de werkgever dat toch, laat hij je te veel, te zwaar en te vaak tillen? Dan krijg je een bewijsvoordeel. Dan hoe je niet meer één op één te bewijzen dat het door het werk is veroorzaakt, maar dan moet je aannemelijk maken dat het door het werk veroorzaakt kan zijn."
Bij de groep van bagagemedewerkers moet dat makkelijk aan te tonen zijn, zegt van Doorn. "Allereerst omdat er zo’n grote groep is die dezelfde klachten heeft, maar ook omdat we documenten hebben waaruit blijkt dat er te zwaar getild is."
Schadeclaim
FNV hoopt via de schadeclaimprocedure de werkomstandigheden te kunnen veranderen. "Dus dat de werkdruk afneemt en dat er meer tilhulpmiddelen in worden gezet. Ten tweede: Een schadevergoeding voor mensen die al gezondheidsschade hebben en daardoor financiële schade hebben opgelopen", legt Van Doorn uit.
Volgens haar is het lastig om een exact bedrag te noemen. "Ik zal wel een voorbeeld noemen. Als je uitvalt door je werk en kan je dat niet meer doen? Dan ben je op een gegeven moment aangewezen op een WIA-uitkering, dat is 30 procent aan inkomensverlies. Dat is voor de meeste mensen al snel 10.000 bruto euro per jaar. Als je tot aan je pensioen niet meer kan werken door die fysieke klachten, ga je al snel naar bedragen met 5 nullen toe."
NC schadeclaim
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.