Babysterfte daalt door nieuwe aanpak gemeente en verloskundigen
- Nieuws
- Babysterfte daalt door nieuwe aanpak gemeente en verloskundigen
Baby's in Nederland krijgen een betere kans op leven door samenwerking tussen gemeente en verloskundigen. Dat is hard nodig stelt hoogleraar en verloskundige Eric Steegers in Stax&Toine: "De verschillen in kansen van pasgeboren kinderen tussen wijken zijn enorm."
Video niet beschikbaar
"Iedereen met zorg voor zwangere vrouwen, zoals verloskundigen en gynaecologen realiseert zich nu dat je die zorg niet goed kunt geven als je dat niet met gemeenten doet", zegt Steegers.
Verschillen tussen wijken
Hoogleraar verloskunde Eric Steegers kwam er er een jaar of tien geleden al achter dat er enorme verschillen zijn tussen wijken en de kansen van pasgeboren kinderen."We zagen in Rotterdam enorme verschillen in babysterfte, maar ook ziekte. Dan heb je het over vroeggeboorte, maar ook kinderen met een laag geboortegewicht."
Uit verder onderzoek bleek toen al dat dat verschil lag aan de omstandigheden van armoede, herinnert hij zich: "Ik ben toen naar de wethouder in Rotterdam gestapt en die schrok van de verschillen." Ze besloten er samen iets aan te doen. “Je moet die vrouwen helpen met die problemen. En dat is vaak niet één probleem, dat zijn vaak bergen van problemen waar mensen ook niet meer uitkomen."
Huiselijk geweld of slechte huisvesting
Zo ontstond 'Moeders van Rotterdam'. "Daarbij worden aanstaande moeders bijvoorbeeld geholpen met hun schulden, voorbereiden op hun bevalling en met afspraken nakomen.” Maar het gaat ook om bijvoorbeeld huiselijk geweld waar wat gedaan kan worden, of slechte huisvesting dat kan worden opgelost. "Daarmee doe je iets de stress van de moeder, want die is erg schadelijk voor moeder en kind." Via het project worden nu al honderden moeders begeleid.
En dat helpt niet alleen de kinderen van nu, maar kan ook de volgende generaties helpen. Want, stelt de arts, kinderen die worden geboren in kwetsbare omstandigheden geven dat door aan hun kinderen. "Kinderen in kwetsbare omstandigheden hebben vaak al een achterstand bij de geboorte opgelopen. Daardoor ontwikkelen ze zich ook minder goed, geven dat weer door aan hun eigen kinderen", ziet hij.
Hij hoopt dat het project in het hele land wordt opgepikt. "Ik zie al veel interesse bij gemeenten door het hele land, die hiervan willen leren. Mijn uiteindelijke doel is dat die enorme verschillen die er bestaan, afhankelijk van in welk wiegje je wordt geboren, verdwijnen."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.