Binnenland
MAX

Overmatig drugsgebruik, verward gedrag of overlast? Bel Meldpunt Zorgwekkend Gedrag

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Overmatig drugsgebruik, verward gedrag of overlast? Bel Meldpunt Zorgwekkend Gedrag

Misschien heb je ze al voorbij horen komen: spotjes waarin de GGD mensen wijst op het 'Meldpunt Zorgwekkend Gedrag'. Iedereen die zich zorgen maakt over het gedrag van een familielid, vriend of buurman kan het meldpunt bellen. Maar wat is zorgwekkend gedrag precies? En wat gebeurt er met zo'n melding?

Video niet beschikbaar

Bij het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag in de regio Utrecht krijgen Eline Bax en haar collega's meerdere meldingen over een man die zijn woning steeds verder laat verslonzen, gescheurde kleren over straat loopt en vreemde uitspraken doet. De woningcorporatie maakt zich zorgen, familieleden krijgen geen contact met hem.

Bax en haar collega's startten hun onderzoek. De man kreeg eerder hulp: hij slikte medicatie en het ging goed met hem. Tot hij zijn baan verloor en hij stopte met zijn medicatie. "Eigenlijk gleed hij achter een gesloten deur steeds verder af."

Het meldpunt neemt contact op met zijn oude zorgverlener, die het wél lukt tot de man door te dringen.

Soms vier, soms dertig

Iemand die zich afzondert, verslonst, overmatig drugs gebruikt, op ramen bonkt of verward over straat loopt: allemaal redenen om het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag te bellen. "Soms krijgen we maar vier telefoontjes op een dag, soms wel dertig", zegt Bax.

"We kunnen mensen in eerste instantie advies geven. Vaak vragen we of ze de persoon in kwestie beter kennen, of ze weten of er een sociaal vangnet is en of diegene al professionele hulp krijgt."

Verantwoordelijkheid

Wanneer de telefonist de zorgen over het gedrag deelt, kan passende hulp worden ingeschakeld, zoals bij bovengenoemde man gebeurde. En zelf het gesprek aangaan met de verwarde persoon? "Dat adviseer ik eigenlijk nooit. Je weet niet hoe iemand gaat reageren. Bovendien vind ik het niet de verantwoordelijkheid van een normale burger om dat gesprek aan te gaan."

Het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag is te bereiken op 0800-1205.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie