Eindelijk plannen voor Franse banlieues: 'Even verderop is iedereen rijk'
- Nieuws
- Eindelijk plannen voor Franse banlieues: 'Even verderop is iedereen rijk'
De Franse president Macron presenteert vandaag zijn langverwachte plannen voor de banlieues, de vaak troosteloze flatwijken in de buitenwijken van Franse steden en voorsteden. Macron wil met concrete maatregelen een einde maken aan de problemen in de wijken. Want die zijn groot en bestaan al veel te lang. "Er is hier minder politie, minder justitie en er zijn minder leraren voor op scholen dan in de rest van het land", zegt oud-burgemeester Gatignon van de Parijse voorstad Sevran.
Correspondent Frank Renout bezoekt een banlieu
Naar verluidt wil Macron zowel de werkgelegenheid als de veiligheid in de banlieues bevorderen. Ook zou de Franse leider plannen klaar hebben liggen die moeten voorkomen dat wijken waar alleen moslims wonen ontstaan of verder groeien.
In zogeheten achterstandswijken, die veelal in de banlieues liggen, wonen zo'n vijf miljoen Fransen. De armoede is er gemiddeld drie keer zo hoog als in de rest van Frankrijk en er wonen twee keer zoveel mensen met een bijstandsuitkering. Volgens schattingen is ongeveer de helft van de banlieuebewoners direct of indirect van buitenlandse afkomst.
De Franse voorsteden kwamen in 2005 wereldwijd in het nieuws, toen verspreid over het land rellen uitbraken die wekenlang duurden. Honderden auto's en gebouwen werden in brand gestoken. Bewoners hadden genoeg van hun levenssituatie, de armoede en discriminatie.
"In de banlieues hebben wij op alle terreinen minder overheidsvoorzieningen dan andere steden in Frankrijk'', zegt oud-burgemeester Stéphane Gatignon van Sevran bij Parijs tegen de NOS. De problemen van Sevran staan symbool voor die van heel veel banlieues in Frankrijk.
Syriëgangers
Sevran is een van de armste banlieues rondom Parijs. Na er 17 jaar burgemeester te zijn geweest, diende Gatignon twee maanden geleden zijn ontslag in uit onvrede over over het regeringsbeleid. Zijn stad, vol hoge grauwe flats, kampte de afgelopen jaren met veel drugshandel, en er vertrokken relatief veel moslimextremisten vanuit Sevran naar Syrië.
Volgens Gatignon zijn zulke problemen het directe gevolg van het regeringsbeleid. "Ze zijn gewoon niet bereid om de getto's van Frankrijk af te breken."
In de afgelopen veertig jaar werd al een tiental plannen gepresenteerd die de levensomstandigheden van banlieuebewoners moet verbeteren. Zonder veel resultaat.
De ex-burgemeester zegt dat in Frankrijk een soort apartheid is ontstaan. "Bevolkingsgroepen zijn maatschappelijk en geografisch heel sterk gescheiden", zegt hij. "Sevran is arm en er wonen meer dan zeventig nationaliteiten. Een paar kilometer verderop, in Parijs, woont de elite en zijn mensen rijk."
'Groot schandaal'
Gatignons analyse wordt grotendeels gedeeld door de Franse oud-minister Jean-Louis Borloo. Hij schreef eerder dit jaar een lijvig adviesrapport voor president Macron over de banlieues.
Volgens hem worden de voorsteden al jaar en dag stelselmatig achtergesteld en bestaan er overal tekorten: van een gebrek aan crèches tot aan politiemensen. "Het is een groot schandaal", constateerde Borloo. "De Franse elite sluit zijn ogen voor het probleem."