Binnenland
BNNVARA

Helft van gezinnen met ernstig ziek kind belandt in financiële problemen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Helft van gezinnen met ernstig ziek kind belandt in financiële problemen

Een ernstig ziek kind zet het leven voor ouders op z'n kop. Een begripvolle omgeving is dan een essentieel vangnet voor het gezin, want de zorg voor het kind komt vanzelfsprekend op nummer één. Maar, wat als een werkgever daar geen tijd voor geeft? Dat gebeurt op dit moment, omdat er geen speciaal verlof is geregeld voor deze ouders. Dit zorgt ervoor dat een groot aantal gezinnen financieel in de problemen komt, vertelt Mildred Klarenbeek, directeur van Vereniging Kinderkanker Nederland, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"Wij willen een betaalde zorgverlofregeling voor ouders van ernstig zieke kinderen. Waarbij we de lasten niet alleen bij de werknemer en werkgever neerleggen, maar als een welvarend land als Nederland met z'n allen gaan dragen. En daar voeren we een pleidooi voor", aldus Mildred Klarenbeek, directeur van Vereniging Kinderkanker Nederland. 65 duizend mensen hebben de petitie getekend. Morgen wordt de petitie namens al deze ouders aangeboden in Den Haag.

'Twee weken betaald zorgverlof is een lachertje'

Klarenbeek belandde een paar jaar geleden in een enorme rollercoaster, omdat haar dochter kanker kreeg. "Wij werkten allebei, zoals in veel gezinnen. En dan ga je toch als eerste kijken van: hoe ga je dit regelen? En de zorg van je kind staat altijd voorop", aldus Klarenbeek. Bij haar was het geluk dat haar werkgever de Wet Flexibel Werken kende. Bovendien kon zij op afstand werken. Maar, dit is niet de norm.

Wanneer er geen flexibiliteit mogelijk is, zoals bij het werk van Klarenbeek, dan krijg je te maken met twee weken betaald zorgverlof. "De rest van het recht op zorgverlof is onbetaald", aldus Klarenbeek. "Maar dat is nooit genoeg. In ons geval hadden we ruim anderhalf jaar behandeling. Dus dan is twee weken een lachertje. Wij hebben het gelukkig goed kunnen regelen (...) maar wij komen op voor mensen die enorm in de knel komen. En dat zijn meer dan de helft van ouders van zieke kinderen."

'Zou je nu kunnen werken?'

De zoon van arbeidsrechtenadvocaat Maaike Wetting kreeg ook kanker. Ook zij omschrijft de rollercoaster waarin ze terechtkwam: "Tijd om adem te halen heb je bijna niet. Mijn praktijk moest ik in de eerste periode uit handen laten vallen." Wetting werkte toen als zelfstandig advocaat en had zich gelukkig verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Maar de verzekeraar vond dat zij niet ziek was, maar haar kind. Maar nadat Wetting bezwaar maakte en een second opinion kreeg, kwam er een onderzoek van een psycholoog die beaamde dat ze niet zomaar kon werken in deze situatie.

Kortom: het is voor ouders om praktische zaken te regelen, omdat je veel tijd kwijt bent aan naar het ziekenhuis gaan voor behandelingen voor jouw kind. Bovendien weegt het mentaal ook zwaar. Wetting: "Je zou het eens aan ouders moeten vragen, 'zou je nu in staat zijn om te werken?'"

Maar zo'n ziekmelding, dat weegt zwaar op de werkgever. "Dat is gebruik maken van een regeling omdat de andere regelingen er niet zijn", aldus Klarenbeek. "Dan zadel je eigenlijk ook de werkgever op met een probleem. (...) Dus vandaar dat wij echt een pleidooi voeren voor een passende regeling. En het klopt, het is niet alleen maar het praktische van en naar het ziekenhuis, maar het is ook de aandacht."

Financiële zorgen

Het is een hele heftige situatie voor gezinnen. Want bovenop al het bovenstaande komt ook nog de druk die het legt op de andere kinderen, de relatie van de ouders, en op de financiën. "We hebben een onderzoek gedaan onder 240 gezinnen en daaruit blijkt dat de helft van de gezinnen in financiële problemen terechtkomt. Waarvan tien procent schrijnend", vertelt Klarenbeek.

"Werkgevers zijn over het algemeen welwillend, maar er zijn ook wel werkgevers die zeggen: ik moet de bedrijfsarts volgen", vertelt Wetting. "Ze willen meedenken, maar ze worden belemmerd doordat er te weinig mogelijkheden in de wet zijn voor hen." Kortom: de petities zou ook een uitkomst bieden voor werkgevers.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie