Binnenland
BNNVARA

Omikron zorgt voor toenemend aantal besmettingen: komen er desondanks versoepelingen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Omikron zorgt voor toenemend aantal besmettingen: komen er desondanks versoepelingen?

Hoewel de ziekenhuisopnames afnemen, gaan de coronabesmettingen in omikrontijd nog altijd door het dak. Kunnen we aankomende vrijdag bij de persconferentie nou wel of géén versoepelingen verwachten? Dat vertelt Reinier Tromp, datajournalist bij Argos, in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

"De cijfers hebben een spectaculaire wending genomen", zegt Tromp in De Nieuws BV. Het is dus ook niet zo gek dat het OMT vandaag met een nieuw advies is gekomen. Daarin wordt onder andere gesproken over een uitbreiding van de mondkapjesplicht. Wat opvalt in het advies volgens Tromp, is dat de herinfectie hoger wordt. Het aantal mensen dat opnieuw corona heeft gekregen, na bijvoorbeeld een infectie vorig jaar, is verdriedubbeld. "Dat heeft alles te maken met de nieuwe variant die onder het immuunsysteem duikt", aldus Tromp.

Virus wil overspringen

Uit data die in Zuid Afrika, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is verzameld, blijkt dat de coronabesmettingen stijgen, maar dat de omikronvariant milder is. "Dat betekent eigenlijk dat het aantal ziekenhuisopnames per besmetting lager is", legt Tromp uit. "Dat is eigenlijk wat virologen en microbiologen allang hoopten, dat het virus zich ontwikkelt in een variant die steeds milder wordt. Dat heeft ook te maken met de eigenschappen van zo'n virus, want een virus wil overleven en niet dat je dood neervalt, want het virus wil over springen." Tromp legt uit dat dat precies is wat we nu zien.

De mildere variant van corona heeft enorme consequenties. Tromp: "De ziekenhuisopnames zullen minder worden, behalve als de besmettingen zó hoog zijn, dat je de wet van grote getallen krijgt. En dat dus alsnog teveel mensen tegelijkertijd ziek worden en dat dus alsnog de druk op de zorg vrij groot wordt."

Druk op andere zorg

In het Verenigd Koninkrijk is duidelijk dat de andere zorg het juist zwaar krijgt, zegt Tromp aan de hand van de gegevens die daar zijn verzameld. Ambulancepersoneel krijgt het zwaar, bijvoorbeeld, omdat de ernstig zieke mensen door hen naar het ziekenhuis moeten worden gebracht. "De IC is niet meer zozeer de bottleneck, maar de Spoedeisende Hulp is de bottleneck. Waar je als eerst binnenkomt", zegt Tromp. Mensen die op de Spoedeisende Hulp werken komen vaak in contact met mensen met corona, waarna ze zelf ziek worden of in quarantaine moeten. "Je hebt best kans dat dat ontwrichtend wordt, omdat veel mensen dan tegelijkertijd in quarantaine moeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Muur van besmettingen

Tromp verwacht dat onder andere doordat de scholen weer open zijn, we de komende tijd een 'muur van besmettingen' zullen zien. "Scholen zijn besmettingshaarden gebleken, hoe je het ook wendt of keert. Maar het is een heel groot offer om die dicht te doen." Kinderen die corona hebben, gaan naar huis, dragen het over, en zo sijpelt het door de samenleving heen, legt Tromp uit. Volgens hem is daarom de belangrijke vraag: gaat het te snel? Zijn er te snel mensen, te snel ziek?

Volgens Tromp lijkt het er niet op dat vrijdag tijdens de persconferentie versoepelingen worden aangekondigd en zal het OMT-advies worden overgenomen. Omdat omikron onder het immuunsysteem duikt, wordt een heel nieuw vat aan mensen ziek, zegt Tromp. "Mijn voorspelling over delta toen blijft staan, dat iedereen corona gaat krijgen. Het is alleen nu vervangen door omikron. Ik verwacht dat iedereen binnen nu en een halfjaar of jaar corona gaat krijgen. De vraag is of je gevaccineerd bent of beschermd bent, en of je het erg krijgt of dat het wel meevalt."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie