Binnenland
NTRPowNed

Epe moet 52 noodopvangplekken voor statushouders creëren. En dat roept weerstand op

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Epe moet 52 noodopvangplekken voor statushouders creëren. En dat roept weerstand op

In het asielakkoord van augustus is besloten dat gemeentes dit jaar nog 20.000 statushouders moeten opvangen, om de doorstoom te bevorderen, de overvolle asielzoekerscentra en aanmeldcentrum Ter Apel te ontlasten. Het creëren van woonruimte is voor veel gemeenten zoals Epe een probleem, omdat er geen woningen zijn. De gemeente Epe moet dit jaar nog 52 noodopvangplekken voor statushouders creëren. Er is veel weerstand.

5 Dagen... in Epe

Grote onrust

In juni heeft de gemeente een 'quick scan’ gedaan waarin werd gezocht naar mogelijke tijdelijke opvanglocaties: gemeentegrond waar woonunits neergezet kunnen worden. Uit een rondgang van 5 Dagen in Epe blijkt dat er grote onrust onder de bewoners is ontstaan naar aanleiding van deze lijst met mogelijke locaties die de gemeente heeft aangemerkt.

De Oranjevereniging in Emst is boos dat het veldje waar het jaarlijkse Oranjefeest wordt gehouden op de lijst staat. En mensen maken zich zorgen over de mogelijke waardevermindering van hun woning of vrezen voor de veiligheid in hun buurt. Camiel is een van de bezorgde Epenaren: "Als het veelal jonge mannen zijn die in hun eentje reizen en die misschien ook nog een psychische achtergrond hebben door traumatische ervaringen, die bij jou in de wijk komen - en je hebt daar een lagere school - dan gaat dat botsen."

Zijn buurvrouw Corien ziet de komst van statushouders op het veldje naast haar huis ook niet zitten: "Als er echt naast mijn pand een unit komt met mannen, dan slaap ik 's nachts niet."

Veel weerstand

Ook verslaggever Rens Turk komt veel weerstand tegen tijdens zijn rondgang door de gemeente. Bij een van de door de gemeente aangewezen locaties voor de bouw van tijdelijke opvangunits spreekt hij een bewoner: "Ik sta d'r niet om te springen. Dat hele statushoudersgebeuren, eigenlijk slaat het helemaal negens op. Precies weet ik het niet, maar als je ziet wat die gasten allemaal krijgen ten opzichte van de Nederlanders, dat vind ik een grote schande."

Een andere bewoner voegt daaraan toe: "Het punt is, we worden bang. We moeten iets van onze welvaart inleveren, en dat willen we niet. Het wringt bij mij ook hoor, maar het is toch onze plicht wat in de Bijbel gezegd wordt, om je naaste te helpen."

Rol van de kerk

Vorige week maakte de Protestantse Kerk Nederland bekend 10.000 opvangplekken te kunnen realiseren voor statushouders. De PKN ontwikkelde een pilotproject in samenwerking met de gemeente Kampen, waar huisvesting is gerealiseerd in kerkgebouwen en in tiny houses op kerkelijk grondbezit. In de Gemeente Epe, dat een hoge kerkdichtheid heeft, is dit nog niet het geval.

Egbert Dijkgraaf, voorzitter van de Regenboogkerk in Epe, moet tot zijn spijt toegeven dat er daar nog geen plannen zijn gemaakt. "Wellicht gaan we dit in Epe ook doen, maar een dergelijk plan ligt er nog niet. Dat heeft te maken met de ingewikkeldheid van de tijd. De coronacrisis heeft de kerk hard geraakt", aldus Dijkgraaf.

'Mensen zijn meer met hun eigen sores bezig'

"Mensen komen nu pas langzaam deels terug. De kerk is zich nog aan het herpakken. En daarnaast is er de problematiek rondom energie, die ons ook zeer raakt." Deze crisissen maken dat er nu anders wordt omgegaan met en wellicht meer weerstand is tegen de opvang van statushouders, denkt Dijkgraaf. “Mensen zijn meer met hun eigen sores bezig.”

Op vrijdag vertelt statushouder Mustafa Ahmed zijn verhaal in 5 Dagen. Deze Syrische politieagent vluchtte in 2015 naar Nederland. Via Ter Apel kwam hij in de Gemeente Epe terecht, waar hij met zijn vrouw en vier kinderen woont. Ook hij voelt de maatschappelijke onrust die is ontstaan.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie