Binnenland
NOSNTR

Van huiskamer naar sterrenrestaurant: Het verhaal van restaurant Sabero

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van huiskamer naar sterrenrestaurant: Het verhaal van restaurant Sabero

Op een spannende dag voor de Nederlandse horeca, werd bekend dat restaurant Sabero in Leende een felbegeerde Michelinster heeft gekregen. Mede-eigenaar Sonja Boreas was zichtbaar enthousiast. "Ja. We staan ergens in de kroeg met het personeel", reageerde ze op de vraag of er een feest gaande was.

Video niet beschikbaar

Het is bijzonder dat Sabero deze erkenning heeft ontvangen, vooral omdat het restaurant maar drie dagen per week open is, terwijl Michelin doorgaans vier dagen vereist. "Natuurlijk wel heel leuk dat we nu alsnog een ster hebben", vertelde Sonja. "Michelin heeft zich aan ons aangepast. Wij doen het al heel lang. Wij werken 38 uur. Niet meer."

Van Roermond naar thuis

Twee jaar geleden besloot Sonja samen met haar team hun restaurant in Roermond te sluiten en een nieuw hoofdstuk te beginnen vanuit hun eigen huis. Dit betekende ook dat ze hun twee Michelin-sterren moesten inleveren. "We konden de huur van dat pand niet verlengen", legt Sonja uit. "Toen hebben wij gezegd: we gaan bij ons thuis iets beginnen. Michelin zei: dan ben je je sterren kwijt. Hebben we gezegd: oké, dan is dat maar zo. We hebben altijd gezegd: we doen gewoon wat we leuk vinden."

Sabero, nu gevestigd in een villa, biedt een unieke eetervaring. "Je kijkt vanuit de eetzaal uit op hun huiskamer. Het is intiem", beschrijft Sonja. Dit maakt het restaurant niet alleen speciaal voor de gasten, maar ook voor het team dat er werkt.

De balans vinden

De hernieuwde ster roept vragen op over de werkdruk. Sonja benadrukt echter dat ze de balans tussen werk en privé goed in de gaten houden: "Wij blijven maar 3 dagen open. De meiden in de bediening willen ook maar 24 uur werken. Het is goed zo." Haar focus ligt dan ook op kwaliteit en het behouden van een gezonde werkcultuur.

Naast de Michelinster heeft Sonja ook de Best Service Award gewonnen voor de beste bediening. "Vriendelijkheid kost niks", zegt ze bescheiden. Wanneer het gesprek over slechte dagen gaat, blijft ze nuchter: "Wij doen dit al 25 jaar. Als je niet jezelf durft te zijn, dan houd je het niet vol. Je moet je eigen ding doen. Je eigen draai geven. Dan houd je het vol."

Sabero

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie