Binnenland
AVROTROS

Chemotherapie aan huis: 'Dit is nog maar het begin van de mogelijkheden van thuiszorg'

foto: Amstelring Wijkzorgfoto: Amstelring Wijkzorg
  1. Nieuwschevron right
  2. Chemotherapie aan huis: 'Dit is nog maar het begin van de mogelijkheden van thuiszorg'

Kankerpatiënten die niet langer voor chemotherapie naar het ziekenhuis hoeven, maar gewoon thuis kunnen blijven. Twee thuiszorgorganisaties in Amsterdam en Haarlem bieden deze zorg samen met het Spaarne Gasthuis en Zilveren Kruis sinds kort aan. 'Dat zorgt voor meer ruimte in het ziekenhuis en meer flexibiliteit en comfort voor de patiënten', zegt Susan van Os, van Amstelring Wijkzorg Amstelveen in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Met deze manier van thuiszorg hopen de organisaties de patiënten, maar ook hun mantelzorgers enorm te ontlasten. Van Os: "Wat thuis kan, doe dat vooral thuis zeggen wij. Mensen willen graag langer thuis wonen en dat kunnen we op deze manier mogelijk maken."

Minder vaak naar het ziekenhuis

De thuisbehandeling is mogelijk voor geselecteerde patiënten met de ziekte van Kahler, chronische beenmergkanker. Het gaat dan om een injectie met immunotherapie die onder verantwoordelijkheid van het ziekenhuis veilig thuis kan worden uitgevoerd.

Het ziekenhuis selecteert de patiënten die thuis behandeld kunnen worden. Vervolgens gaan ze met de patiënt in gesprek of hij/zij ervoor open staat en dan krijgt de thuiszorg de patiënt aangeboden.

Vervolgens gaat er een wijkverpleegkundige bij de patiënt langs. "We hebben een groep gespecialiseerde verpleegkundigen samengesteld die dit type zorgvragen op kunnen pakken. De patiënt blijft gedurende de behandeling onder controle van de oncoloog, maar hoeft daardoor dus minder vaak naar het ziekenhuis."

'Dit is nog maar het begin'

Mevrouw de Leth (72) heeft de ziekte van Kahler en is een van de patiënten die een gedeelte van haar behandeling thuis ondergaat. "Het is geweldig. Ze zijn heel secuur en heel vriendelijk. Ze geven mij thuis een prik in de buik. Dat scheelt mij één keer in de drie weken dertig kilometer aan reiskosten."

Spaarne Gasthuis geeft al aan dat zij deze manier van thuiszorg zien als de nieuwe werkelijkheid wat zij graag willen blijven doen. Ook is het de bedoeling dat andere ziekenhuizen deze manier van thuiszorg uiteindelijk over gaan nemen.

Van Os: "We gaan webinars organiseren om dit idee te delen met andere ziekenhuizen waarin verpleegkundigen hun ervaring delen met andere verpleegkundigen. Dit is nog maar het begin. Het is ook de bedoeling om de thuiszorg steeds verder uit te breiden."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie