Het groene goud: beleggen in cannabis razend populair
- Nieuws
- Het groene goud: beleggen in cannabis razend populair
Beleggen in wiet; het klinkt vreemd, maar is realiteit en razend populair. Investeren in beursgenoteerde bedrijven die het plantje telen of er snoep en frisdrank van maken is een explosieve groeimarkt, waarin vooral particuliere beleggers miljarden pompen. Woensdag start in Amsterdam het eerste beleggerscongres dat helemaal gewijd is aan cannabis. In Radio EenVandaag bespreken experts de ontwikkeling.
Video niet beschikbaar
Michiel Rietveld is hoofdredacteur van beleggingssite Beursbrink. Hij ziet onder beleggers veel animo voor marihuana-aandelen. "Als je een half jaar geleden een aandeel had genomen in Tillray, een Canadese cannabis-producent, dan zou dat aandeel nu achttien keer meer waard zijn."
Hij ziet veel overeenkomsten met de hype rond de bitcoin eerder dit jaar. "Maar dat was een munt en die produceert niets van waarde. De marihuana-markt is een grondstoffenmarkt en dat is een groot verschil."
Frisdrank, koekjes en snoep
Nicole Maalsté is onderzoeker van de cannabismarkt en schrijfster van De Wietindustrie. Zij bezocht één van de grootste cannabisproducenten in Canada waar de handel en verkoop vanaf volgende maand legaal is. Ze ziet veel markten waar wiet al wordt gebruikt. "Cannabis is een populair roesmiddel dat toegevoegd wordt aan frisdrank. Andere eetbare producten waar het in verwerkt wordt zijn koekjes, chocolade en snoepgoed. En het wordt zelfs gebruikt door topsporters om weer te herstellen."
Het is nog maar de vraag of de hype overeind blijft. Er lijkt sprake van 'een cannabisbubbel'. Beursanalist Corné van Zeijl zegt tegen EenVandaag dat het succes van de hoge beurskoersen van korte duur kunnen zijn. Er lijkt sprake van een echte bubbel. "De meeste van die bedrijven hebben omzetten van enkele tientallen miljoenen. Dat staat niet in verhouding met de miljardenkoersen. Vroeg of laat kan deze hype, zoals zoveel hypes, eindigen in een tranendal."
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.