Binnenland
NOS

Nederlandse hulporganisaties boos op kabinet na VN-stemonthouding over Gaza

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse hulporganisaties boos op kabinet na VN-stemonthouding over Gaza

Nederlandse hulporganisaties waaronder Save the Children slaan de handen ineen en gaan vrijdag in gesprek met demissionair minister-president Rutte. Ze zijn er verontwaardigd over dat het kabinet zich heeft onthouden van stemmen bij een VN-resolutie over humanitaire hulp en een staakt-het-vuren in Gaza.

Nederlandse hulporganisaties boos op kabinet na VN-stemonthouding over Gaza

"Het internationaal recht is er om ons werk te beschermen en Nederland winkelt politiek gedreven in dat internationaal recht met onvoorwaardelijke steun aan Israëlische regering. Maar het mag nooit zo zijn dat het beleid tot een impliciete goedkeuring aan het bombarderen van ziekenhuizen, kinderklinieken en ambulancen leidt. Daarmee komen onze collega-hulpverleners om het leven", zegt Pim Kraan, directeur van Save the Children, in het NOS Radio 1 Journaal.

Situatie hulpverleners

Er zijn op dit moment 34 hulpverleners van Save the Children in Gaza aanwezig. "Die zijn daar met hun gezinnen. Die zijn allemaal slachtoffer: ontheemd, uitgeput en niet in staat om nog een veilige plek te vinden om het werk te doen", zegt Kraan. "Gaza ligt in puin, de hele infrastructuur is vernietigd. Willen wij daar het verschil maken voor de burgerbevolking, moeten wij daar met personeel van buiten in kunnen. Daarvoor is een staakt-het-vuren noodzakelijk."

In gesprek

Aanstaande vrijdag gaan verschillende hulporganisaties met demissionair premier Rutte spreken. "Wij vragen van de Nederlandse regering dat de Nederlandse regering alsnog zich onvoorwaardelijk schaart achter het internationaal recht. Wij vinden het schandelijk dat wij als land zich onthouden hebben in de VN van stemming over de basaalste principes van humanitaire hulp. Dat zet onze internationale geloofwaardigheid op het spel."

De organisaties willen dat de Nederlandse regering zich expliciet moet uitspreken tegen de situatie in Gaza. "De Nederlandse regering is in strijd met artikel 90 van onze eigen grondwet, daarin staat dat Nederland internationale rechtsorde dient te bevorderen. Wij kunnen niet anders dan eisen van de Nederlandse regering zich alsnog onverkort en onvoorwaardelijk uitspreken voor de navolging van dat recht en clausules in de grondwet."

Geld voor hulpverlening

Het kabinet heeft wel geld vrijgemaakt voor hulpverlening, maar op dit moment wordt er weinig gedaan met dat geld, zegt Kraan. "Wij zijn niet in staat om tot uitvoering over te gaan. Wij beraden ons met collega’s die in Gaza actief zijn of wij het ook principieel acceptabel vinden dat een regering aan de ene kant geld uitgeeft aan humanitaire hulp en met andere daden ervoor zorgt dat die hulp feitelijk levensgevaarlijk wordt voor onze collega’s."

"Op dit moment kunnen goederen de grens niet over, we kunnen er geen hulpverleners inbrengen. Het is ook niet iets wat je in een gevechtspauze over de schutting gooit en dat het dan wel goed komt," legt Kraan uit. "De infrastructuur is volledig kapot. Wij moeten in staat worden gesteld om daar massaal personeel in te brengen met hulpgoederen, veldhospitalen, psychologen en verpleegkundigen. Dat kan alleen maar wanneer onze regering ook pal staat voor de principes die onze mensen daar moeten beschermen."

RJN hulporganisaties

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie