Hoe kan de werkdruk onder artsen verlaagd worden?
- Nieuws
- Hoe kan de werkdruk onder artsen verlaagd worden?
In de zorg moeten artsen, verpleegkundigen en ander personeel onder hoge druk werken. Evelien van Leeuwen is onderzoeker bij het UMC Utrecht en promoveert in het najaar op de "duurzame inzetbaarheid van artsen". Van Leeuwen verteld in Nieuws en co over het belang van haar promotieonderzoek.
Video niet beschikbaar
Meer taken
Uit een enquête onder ruim 600 huisartsen blijkt dat de helft van hen niet weet of ze de komende vijftien jaar wel zullen doorgaan met hun werk. Journalistiek collectief Spit onderzocht dat. Het is iets dat we vaker horen van artsen. Maar dus niet alleen de werkdruk in de huisartsenzorg is hoog.
Ook in de rest van de zorg moeten mensen onder hoge druk werken. Van Leeuwen vertelt in de uitzending: "Zeker in de veelheid van taken zie je dat er ook steeds meer bij komt. Voorheen was de focus veel meer op alleen patiëntenzorg, in de afgelopen jaren zijn er ook administratieve taken bijgekomen. Er wordt tegenwoordig ook van je verwacht dat je goed kunt samenwerken, communiceren en patiënten worden mondiger. Dus daar is wel het een en ander in toegenomen.
Waan van de dag
In de opleiding tot arts wordt je er deels op voorbereid, vertelt Van Leeuwen. "Daar is ook wel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Maar zodra mensen als specialist aan de slag gaan, verdwijnt die aandacht weer, en verschuift die meer naar de waan van de dag."
Artsen zijn vaak hele harde werkers, zegt ze. "Het zijn echt mensen met passie voor het vak, harde werkers. Ze zijn gewend om voor anderen te zorgen, en daarmee wordt het voor hen vaak lastig om zelf wel iets aan te kaarten waar ze tegenaan lopen."
Er is wel steeds meer aandacht voor de uitdaging en het probleem, zegt de onderzoeker. "Maar er is nog vrij weinig aandacht voor hoe je het kunt omvormen zodat die arts wel dat beroep blijft doen. Anders hebben we wel echt een maatschappelijk probleem, omdat de zorgvraag aan het toenemen is."